Bivši predsjednik Kosova

Bivši predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu smatra da je odluka o ukidanju viza za građane Kosova istorijska odluka.

Sejdiu je u objavi na Facebooku naveo da korak EU predstavlja snažnu procjenu onoga što su Kosovo i njegove institucije dokazale rezultatima i ispunjavanjem zahtjevanih kriterijuma, uprkos velikim izazovima sa kojima su se suočavale.

"Mogućnost kretanja državljana zemlje širom šengenskog prostora, bez potrebe za dobijanjem viza, na prvom mjestu izražava uvjerenje građana naše zemlje da će poštovati pravila koja predviđa EU. Isto tako, ovo znači korak napred za kosovski pokret u smislu članstva u važnim evropskim mehanizmima. To je zasluga svih generacija koje su vodile Kosovo", poručio je Sejdiu.

Sejdiu dodaje da usvajanje ove odluke takođe u suštini ukazuje na novo razmatranje za sada u tišini, država članica EU koje još uvijek nisu priznale Kosovo.

"Ovaj korak od izuzetne vrednosti za Kosovo će svakako slobodno kretanje našeg naroda staviti na normalan i stabilan kolosek, bez prinude na nezakonite i tajne radnje bjekstva iz zemlje. Građani Kosova vole svoju zemlju i ne prazne je", poručio je bivši predsjednik Kosova.

Izvor: Kosovo Online