Izgledno

Kosovo rizikuje da izgubi više od 500 miliona eura sredstava iz EU ako se ove godine ne ukinu mjere koje su donete prije nekoliko mjeseci, ocijenjuju analitičari i dodaju da su šanse za ukidanje - male.

S obzirom da je, kako navode, Kosovo siromašno, sa najmanjim budžetom u regionu, a imajući u vidu veliko povećanje cijena u posljednje vrijeme, gubitak podrške EU samo komplikuje situaciju.

Politički analitičar Arbnor Sadiku kaže da se mere koje je uvela EU ne ukidaju iz više razloga.

"Prvo što znamo jeste da je donošenje odluka u institucijama Evropske unije složeno, vrlo je lako odlučiti se za određenu politiku, ali odustati od odluke - kakva je ova u vezi sa mjerama protiv Kosova - predstavlja težak zadatak, jer mora da postoji konsenzus 27 članica", ističe Sadiku.

Drugi razlog je, prema njegovim riječima, "aktuelni kosovski lider", a zatim i neispunjavanje zahtjeva EU.

"Nesprovođenje zahtjeva koje je imala Evropska unija od strane Vlade Kosova, kao što su brza deeskalacija situacije na sjeveru Kosova i stvaranje najkraćeg puta za izbore na sjeveru. Dodajte tome i asocijaciju opština sa srpskom većinom", navodi Sadiku.

On upozorava da će Kosovo vjerovatno izgubiti 500 miliona eura neukidanjem mjera.

"Veoma su male šanse da te mjere budu ukinute ove godine. Vjerovatno će biti negdje blizu 500 miliona, te cifre mogu da variraju. Ali gubici su ogromni, sama činjenica da se govori o milionima eura znači da je siromašna zemlja kao što je Kosovo potpuno zavisna od stranih donatora i, naravno, budžet koji ima ne može da ispuni sve zahtjeve i potrebe njenih građana", istakao je Sadiku.

Politički analitičar Bekim Kabashi takođe tvrdi da, ako ostane pod sankcijama, Kosovo rizikuje da izgubi oko 500 miliona eura.

"Kosovo je i dalje pod sankcijama EU i rizikuje da izgubi izuzetno veliki fond finansijske podrške, oko 500 miliona eura, ako sankcije ne budu ukinute do kraja ove ili početkom sljedeće godine. Siromašno Kosovo sa veoma malim budžetom i siromaštvom rizikuje da izgubi čak i podršku koja je bila uobičajena u prošlosti", poručio je Kabashi.