Na prijedlog gradonačelnika Atiqa

Skupština opštine Sjeverna Mitrovica donela je na jučerašnjoj sjednici, na prijedlog gradonačelnika Erdana Atiqa, odluku o izradi novog grba i simbola opštine, preneo je Kossev.

Sjednica je prekinuta ranije nego što je to bilo planirano, jer su pojedini odbornici napustili sjednicu, a od osam predviđenih tačaka, raspravljalo se samo o tri, dok je doneta samo jedna odluka - koja zapravo i nije bila na dnevnom redu - o izradi novog grba i simbola Sjeverne Mitrovice.

"Danas je izglasana ova odluka na inicijativu gradonačelnika i formiraće se radna grupa za izradu grba i simbola Sjeverne Mitrovice. Ovo je bila druga tačka dnevnog reda“, kazao je predsjedavajući Skupštine opštine Nedžad Ugljanin nakon završene sjednice.

Dodao je da će komisija, nakon što je skupština formira, raspisati konkurs i procjeniti koji je rad najbolji. Dodjeliće se i nagrade za prva tri mjesta.

“Članovi ove komisije neće biti samo predstavnici Skupštine opštine, odnosno među njima će se naći i umjetnici”, kazao je Ugljanin.

Sjednica na čijem je dnevnom redu trebalo da se nađe osam tačaka, prekinuta je kada se stiglo do četvrte, nakon što su, kako kaže Ugljanin, pojedini odbornici iz različitih partija odlučili da tada napuste salu.

"Kada je došlo do četvrte tačke dnevnog reda, onda su pojedini odbornici odlučili da napuste sjednicu. Došlo je do neispunjavanja kvoruma i ja sam kao predsjedavajući bio primoran da po zakonu prekinem dalji rad“, naveo je on.

Kaže da mu nije jasno zašto je dio odbornika napustio sjednicu.

"Nisu naveli nikakav razlog, to je sigurno bio politički čin i politička strategija. Ne mogu da tvrdim tačno zbog čega su napustili, ali nije bilo nikakvih naznaka kada sam razgovarao sa njima da će do ovoga doći“, ocjenio je Ugljanin, ne iznoseći više detalja.

Podsjetivši da svojevrsni „sukob“ već duže vrijeme traje između Skupštine opštine i gradonačelnika, Ugljanin je najavio da će sljedeći korak biti da razgovara sa Erdenom Atiqem, kako bi se ustanovilo kako će se dalje sprovoditi odluke.

"Ne želimo da budemo u procesu blokiranja", rekao je on.

A ukoliko se ne uspostavi saradnja između gradonačelnika i skupštine Sjeverna Mitrovica, Ugljanin upozorava da će doći do „totalne blokade“.

Sa druge strane, poručuje da će institucija kojom predsjedava nastaviti svoj rad, a na sjednici do kraja godine razgovaraće se o bezbjednosnoj situaciji.

Početkom juna mjeseca, odnosno ubrzo nakon što je preuzeo dužnost gradonačelnika Sjeverne Mitrovice, Erdan Atiq je doneo odluku da promeni opštinski pečat i to od „Administrativna kancelarija“ u „Republika Kosovo – Opština Sjeverna Mitrovica“.

Potom su postavljene table sa kosovskim simbolima i kosovske zastave ispred opštinskog objekta.

Izvor: KoSSev