Direktor Instituta EPIK

Direktor Instituta EPIK Demush Shasha ocjenio je posjetu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Zapadnom Balkanu kao posjetu opreza, i naveo da ona pokazuje da Alijansa smatra da je region kritična tačaka u Evropi, prenosi Koha.

Shasha a kaže da posjeta Stoltenberga Zapadnom Balkanu pokazuje i da NATO vidi region kao tačku koja ima visok potencijal za pokretanje sukoba.

"Danas je generalni sekretar NATO jedan od najzaposlenijih ljudi na svijetu, tako da nema vremena da poseti neki drugi region. U NATO zajednici postoji ozbiljna zabrinutost da našem regionu preti moguća destabilizacija i otvaranje novog fronta na evropskom kontinentu. Posjeta se odvija u pozadini u kojoj je lično ukrajinski predsjednik Zelenski uspostavio veze između rata u Ukrajini i njegovog potencijalnog širenja na Zapadni Balkan. Ovo je posjeta budnosti, sa porukom da će NATO biti spreman za svaki mogući scenario, ali da jasno i lično komunicira sa liderima o težini odgovornosti koju imaju da se ponašaju na odgovoran način u našem regionu. Posebno će to biti saopšteno predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Beogradu, gdje će se jasno podvući da se očekuje da se Srbija u našem regionu ponaša kao odgovoran bezbjednosni akter", rekao je Shasha.

Kako kaže, ovu posjetu treba posmatrati i kao priliku da se pokaže podrška dijalogu Kosova i Srbije.

"Dijalog je u kritičnoj tački, gdje se očekuje da će strane napredovati u primeni sporazuma postignutog u prisustvu tri lidera EU u Briselu. Sada je Stoltenberg došao da podvuče podršku Alijanse za unapređenje tih obaveza", rekao je Shasha.

Govoreći o mogućnosti da Srbija bude sankcionisana, Shasha kaže da su sankcije alat.

"Kao što smo nedavno videli, SAD proaktivno koristi instrument sankcija, kaznene mjere. Poslije izricanja kaznenih mjera protiv bivšeg šefa srpske obavještajne službe, uvedene su nove mjere i protiv drugih političara u Srbiji. Uopšteno govoreći, međunarodnoj zajednici su dostupne kaznene mjere, sankcije ili represivne mjere. Ali, koriste se sa dozom proporcionalnosti. U početku, saveznici se angažuju u diplomatskom dijalogu, kako bi pokazali Srbiji šta gubi ako se ne ponaša odgovorno na održavanju stabilnosti u regionu. Kada se iscrpe mogućnosti za dijalog, onda se razmišlja o oštrijim mjerama. Vjerujem da NATO ima dovoljno sredstava da ubedi Srbiju da se ponaša odgovorno u regionu", rekao je Shasha.

Povodom posljednjeg sastanka u Briselu koji je premijer Kosova Albin Kurti imao sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i italijanskom premijerkom Georgiom Meloni, kao i sa šefovima EU, Shasha je rekao da je prvi put došlo do potpunog dogovora u vezi sa suštinom pitanja između Kurtija i šefova EU.

To je takođe bio prvi put da je Kosovo bilo zadovoljno verzijom Zajednice srpskih opština koju je predložila EU.

"Za mene je test koji ta Zajednica mora da prođe evropski test. Ako Zajednica ima pečat EU, gdje je ova vrsta institucionalne organizacije za zaštitu manjinskih prava model zasnovan na evropskim vrijednostima i standardima, onda nema čega da se plašite. Sve dok EU garantuje da je takav model kompatibilan sa evropskim vrednostima i standardima, ne vidim razloga da institucije budu zabrinute zbog ove verzije", rekao je Shasha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore