Egzodus

Ukidanje viznog režima za građane Kosova dovešće do migracije velikog dijela stanovništva sa Kosova, ocjenjuje za Kosovo onlajn ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu. On objašnjava da ljudi pretežno odlaze u Švicarsku, Austriju i Njemačku, ali da u posljednje vrijeme vlada velika zainteresovanost i za SAD, Australiju i Kanadu.

Gërxhaliu upozorava da su od silne politizacije države Zapadnog Balkana postale „bježi države“, te da stanovništvo odlazi, ne samo sa Kosova, već i iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije...

„Mislim da je to jedna dobra poruka za političare ovih država, da rade više za narod i za države, nego za vlast i političku partiju. Jednostavno, izgubljena je nada da na ovom prostoru može da se rodi neka nova perspektiva za bolje sutra“, rekao je Gërxhaliu.

On ističe da građani ne odlaze isključivo zbog loše ekonomske situacije.

"Problem je u tome što niko ne može garantovati političku stabilnost. U jednoj državi gdje nema političke stabilnosti i regionu gdje je politička stabilnost labilna ili nije sigurna, sigurno će biti i straha, sigurno će biti i krize, sigurno će biti prisutno i to `kako sutra`, `gdje sutra` i `na koji način ćemo sutra`", naveo je Gërxhaliu.

Dodaje da je su evropske države prava atrakcija za pojedine građane, ali i da se pojedinci odlučuju čak i da promjene kontinent.

„Sa Kosova ne odlaze samo siromašni. Bježe cijele porodice, bježe oni koji imaju dobre plate, jer jednostavno, ako gledate zdravstvo, ako gledate obrazovanje, spas ćete pokušati da nađete negdje drugdje. Evropa je prava atrakcija. Najviše dijaspore imamo u Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji, ali u posljednje vrijeme je veliki interes građana Kosova za SAD, Australiju i Kanadu. To je najveći poraz koji Kosovo doživljava“, istakao je Gërxhaliu.

Dosad, svi koji su odlazili, imali su dugoročne planove, tvrdi sagovornik portala.

„Sigurno da će poslije 1. januara biti velike intencije ili inercija za odlazak. Međutim, Evropa nije ono što je bila nekada, sigurno će biti i onih koji će na neki način biti razočarani ili će biti prisiljeni da se vrate", rekao on.

Gërxhaliu ističe da novi evropski zakoni u pojedinim državama omogućavaju dobijanje radnih dozvola ubrazanim postupkom.

„Možda je to ta okolnost koja motiviše građane. Od 1. januara moćiće slobodno da putuju kao turisti, ali sigurno će mnogi i planirati da ostanu da rade u inostranstvu. Žalosno, ali to je istina koja boli sve one koji vole perspektivu, ne samo Kosova, ne samo Srbije, već cijelog Balkana i priželjkuju stabilnost u ovim državama“, rekao je Gërxhaliu.

Stručnjaci i poznavaoci ekonomskih prilika predložili su strategiju za motivaciju mladih da ostanu u zemlji, međutim, Gërxhaliu ističe da je politička agenda ona koja dominira.

„Treba da se napravi jedna strategija kako da se motivišu mladi, kako dobra vijest da bude vijest, a ne samo da loša vijest bude vijest. Treba motivisati te mlade da vjeruju u izgubljenu perspektivu, da će se ona vratiti, ali od toga neće biti ništa, jer pretežno na Balkanu, a pogotovo na Kosovu, politička agenda je ta koja dominira, koja kreira sve te orjentire, i od tih orjentira koji se kreiraju, od dominacije političke agende, raste strah i gubi se nada za bolje sutra“, zaključio je Gërxhaliu.
 
Izvor: Kosovo Online