Makedonski šef diplomatije

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani smatra da je sporazum Kosova i Srbije neophodan zato što se, kako kaže, u geopolitici dešavaju brze promjene koje ne idu na ruku Balkanu, prenosi Kosova press.

Osmani kaže da na Balkanu i dalje može biti izazova i tenzija, pa ističe da je potrebna posebna pažnja.

„Bezbjednosna situacija na Balkanu je još uvijek izazovna, ali ne vjerujem da postoji eminentna prijetnja destabilizacije. Ovo je zasnovano na analizama koje smo radili kao zemlje članice NATO-a, kao predsjedavajući OSCE-a, i na osnovu svih bilateralnih informacija koje imamo. Da vam kažem, na Balkanu ne očekujemo nikakvu destabilizaciju koja može da se desi, ali može biti izazova i tenzija, potrebna nam je posebna pažnja“, kaže on.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je govorio o pitanju bezbjednosti na Balkanu i potencijalnoj opasnosti, prema kojoj „Rusija sprema rat na Balkanu“. Osmani kaže da su takve izjave dodatna poruka zašto velike teme treba brzo zatvoriti.

Kao rezultat toga, Osmani kaže da Kosovo i Srbija treba da iskoriste zamah da okončaju sporove i naglašava da bi svako odugovlačenje naškodilo stranama u procesu, ali i cijelom regionu.

Upitan o događaju iz Banjske, makedonski šef diplomatije kaže da ono što se dogodilo 24. septembra zahtjeva refleksiju Evropske unije i zemalja regiona, kako bi se potom nastavilo drugom dinamikom.

Što se tiče nacrta statuta ZSO, koji je prihvatio premijer Albin Kurti, ne komentarišući previše, Osmani kaže da je to pitanje unutrašnjeg uređenja Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress