Bez obrazloženja!

Specijalni sud otkazao je posjete članovima porodica i prijateljima bivših lidera OVK, koji su u pritvoru u Hagu gdje im se sudi za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, piše Albanian post.

Ovu vijest je saopštio Blerim Thaçi, brat bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, koji je rekao da su u nedjelju imali sastanak sa Thaçijem, ali da je ove subote njihova posjeta otkazana, i to, kako kaže, bez obrazloženja.

"Danas, dok smo otišli u Hag i tamo napravili sve potrebne rezervacije, pošto smo sutra imali potvrđenu posjetu našem bratu, dobili smo obavještenje da je naša posjeta otkazana, bez navođenja razloga, bez objašnjenja", rekao je Thaçi medijima.

On je naglasio da je isto obavještenje upućeno i drugim posjetiocima, dodajući da je za porodice zatvorenika "ovo ponašanje zaista neprihvatljivo".

"Ne samo da ih pritvaraju mimo svake zakonske prakse, krše im ljudska prava, već sada kažnjavaju i nas, članove njihovih porodica, ne dozvoljavaju nam čak ni posjete i susrete sa članovima porodice", navodi on.

Pored toga što su ih tri godine nepravedno držali u zatvoru, tvrdi Thaçi, "sada pokušavaju da ih još više izoluju, ne dozvoljavajući im ni posjete".

"Ovo nema veze sa pravdom", zaključio je brat bivšeg predsjednika Thaçija.

S druge strane, tokom dana, predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi je zajedno sa zamjenikom predsjednika PDK Uranom Ismailijem saopštio da su posjetili lidere Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu.

U Specijalizovanim vijećima Kosova, Krasniqi i Ismaili su se sastali sa bivšim predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem i bivšim predsjednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veselijem.

Prema njegovim riječima, i Thaçi i Veseli su kao i uvijek bili raspoloženi.

"Pronašli smo ih sa Kosovom u umu i srcu, koje nastavlja da ih inspiriše, drži jake i ponosne. Uvijek sa njima i uz njih, do dugo očekivanog dana trijumfa pravde! Jer će sunce ponovo izaći", naveo je Krasniqi na Facebooku.

Izvor: Kosovo online/Albanian post