Nema ekonomskog rasta

Ekonomista Florin Aliu ocjenio je da nacrt budžeta Kosova za 2024. godinu, koji je u četvrtak u načelu usvojila Skupština, nema većih promjena u odnosu na prethodne godine. Prema njegovoj ocjeni, Kosovu su potrebne kapitalne investicije, a kako dodaje, on ne zna za bilo kakvu ozbiljnu kapitalnu investiciju aktuelne vlade, prenela je Koha.

Aliu primjećuje da je u nacrtu budžeta većina kapitalnih investicija preneta iz prošle godine.

"Struktura budžeta je kao i prethodnih godina. Ne vidim neku veliku razliku. Ovu vladu imamo tri godine. I dalje smo u situaciji da su nam potrebna kapitalna ulaganja. Ne znam za bilo kakvu ozbiljnu kapitalnu investiciju ove vlade“, rekao je Aliu, kritikujući izvršnu vlast zbog netransparentnosti po pitanju ekonomskih pitanja.

Komentarišući izjavu premijera Albina Kurtija da su ekonomske reforme tokom njegove vlade bile uspješne, Aliu je rekao da ekonomski rast dokazuje suprotno.

„Imamo indikator koji nam pokazuje da li su reforme uspjele. To je privredni rast. Ekonomski rast je pao na 3 odsto. Premijer je poslije pandemije rekao da smo zemlja sa najvećim privrednim rastom, ali smo se vratili na 3 odsto koliko su svjetske finansijske institucije predvidele. Zato što se ne aktiviraju generatori privrednog rasta. Održivi razvoj podrazumeva veće plate i bolji životni standard", rekao je Aliu.

Prema njegovim riječima, izvršna vlast nije izvršila nikakve ekonomske reforme.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore