Upoznata sa zahtjevom

Vlada Kosova saopštila je da je upoznata sa zahtjevom Srbije da se prevremeni izbori u Srbiji izbori održe na Kosovu, kao i da će odgovor biti u skladu sa Ustavom Kosova, piše Radio Slobodna Evropa.

Portparol Vlade Perparim Kryeziu rekao je za RSE da će u pripremi odgovora Srbiji biti analizirani briselski sporazumi, postignuti između Kosova i Srbije u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

"Sadržaj i detalji zahtjeva biće analizirani i naš odgovor će uvijek biti u svijetlu zakona i Ustava Republike, poštovanja suvereniteta i nezavisnosti Kosova prema Članu 2. Osnovnog sporazuma iz Brisela i evropske prakse međudržavne saradnje za glasanje u inostranstvu građana sa dvojnim državljanstvom", rekao je Kryeziu.

U Članu 2. sporazuma iz Brisela navodi se da će se obe strane voditi ciljevima i principima povelje Ujedinjenih nacija, posebno onih o suverenoj jednakosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje i zaštiti ljudskih prava.

Zvaničnici Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) rekli su ranije da je misija na Kosovu 3. novembra primila zahtjev Vlade Srbije da se uključi u prikupljanje glasova građana Kosova sa dvojnim državljanstvom za izbore u Srbiji.

OSCE je saopštio da je o zahtevu Vlade Srbije obavjestio Vladu Kosova i druge relevantne mehanizme, kao i da je podrška kosovskih institucija neophodna da bi se OSCE uključio u organizaciju izbora.

"Misija je obavjestila Vladu Kosova o ovom zahtjevu i u principu je spremna da prikupi glasove pod istim uslovima, na osnovu dosadašnje prakse. Ovi uslovi podrazumevaju saglasnost obe strane i obezbjeđenje, uključujući i Kosovsku policiju", saopštili su iz OSCE-a.

Posljednji parlamentarni izbori koje je Srbija organizovala za srpsku zajednicu na Kosovu bili su 21. juna 2020. godine.

Ti izbori su održani po ranijoj praksi, gdje je glasove prikupljala misija OSCE na Kosovu. Glasački listići su potom prebrojani u Raškoj i Vranju u Srbiji.

Ova praksa ustanovljena je još 2017. godine i kosovske vlasti su to dozvoljavale do prošle godine.

Zvaničnici vladajuće stranke na Kosovu, Pokreta Samoopredjeljenje, su 2022. saopštili da Srbija treba da uputi direktan zahtjev Kosovu da se izbori održe na Kosovu.

U aprilu 2022, u Srbiji su održani izbori, a Vlada KOsova prvi put nije dozvolila njihovo održavanje na Kosovu.

Kao rezultat toga, kosovski Srbi su se organizovali i putovali u Srbiju da glasaju.

U januaru 2022, Skupština Kosova je usvojila i rezoluciju kojom se protivi održavanju glasanja na Kosovu za referendum Srbije o ustavnim promenama.

Međunarodna zajednica je više puta pozivala Vladu Kosova da pronađe načine za održavanje srpskih izbora.

Premijer Albin Kurti više puta je rekao da Kosovo ne želi da uskrati pravo glasa građanima Kosova sa "dvojnim državljanstvom", ali da se ne može postupati protivno zakonima i Ustavu Kosova.

Izvor: Radio Slobodna Evropa