Gubici na sve strane

Blokada uvoza srpske robe na Kosovo, koja traje punih pet mjeseci, prema ocjeni ekonomskog stručnjaka Safeta Gërxhaliua, naštetila je ekonomijama i Kosova i Srbije, dok sa političke strane gledano, kako kaže, ona šteti cijelom Zapadnom Balkanu, a posljedice će se tek osjetiti.

„Nažalost, i pored svega toga što se dogodilo u posljednje vrijeme na Zapadnom Balkanu, a bilo je i Berlinskog procesa, i Briselskog sporazuma, bilo je dosta tih aktivnosti, barijere su i dalje ostale. Aktivne su kada je u pitanju sloboda kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi, i to je jednostavno otežavajuća okolnost, ne samo za Kosovo, ne samo za Srbiju, nego za cijeli Zapadni Balkan“, ističe Gërxhaliu.

Posljedice se osjećaju i sada, međutim, kako smatra, biće ih i u budućnosti.

„Ekonomski, to je velika šteta za obe ekonomije, a politički šteti cijelom Zapadnom Balkanu. Posljedice od ovakvih barijera trpećemo i ubuduće, jer veliki dio uvoza robe iz Srbije ide za finalizaciju proizvoda koji se proizvode na Kosovu. Prema tome, mislim da dijalog nema alternativu“, rekao je Gërxhaliu.

On napominje da se nijedan ozbiljan investitor neće odlučiti da ulaže na Kosovu, ukoliko se nastavi sa blokadama.

„Mislim da je vrijeme kada moramo da se oslobodimo ovih predrasuda, moramo da riješavamo probleme, jer na kraju krajeva, trgovina je kao voda, sama nalazi svoje puteve. Zašto da ne damo priliku da kroz ekonomsku saradnju gradimo mostove saradnje, ojačamo te mostove, gradimo perspektivu, budućnost, jer imamo dosta tih političkih barijera, zar su nam potrebne i ovakve ekonomske barijere koje jednostavno generišu u sebi negativne posledice, ne samo za Kosovo i Srbiju, nego za cijeli Zapadni Balkan", ocjenjuje Gërxhaliu.

Kako ističe, prisutni su gubici na obe strane.

„Problem je u tome što na Balkanu statistika ne daje tačne rezultate, i u tom kontekstu možemo nagađati sa ciframa, ali suština svega toga je da posljedice postoje na obe strane. Ako imamo pad izvoza, zar to nije još jedan indikator koji pokazuje koliko su štetne ovakve odluke i koliko indirektno utiču na pad konkurentnosti proizvoda koji se proizvode na Kosovu“, kaže Gërxhaliu.

Iako su rafovi popunjeni proizvodima iz drugih zemalja, Gërxhaliu ističe da mora da se razmišlja racionalno.

„Moramo da mislimo na ekonomije, a ne na emocije i političke odluke. Na kraju krajeva troškovi su danas determinanta za određivanje cijena, ako imate negativnu kalkulaciju, nemoguće je da proizvodi sa Kosova budu konkurentni bilo gdje u regionu, pa i Evropi i šire“, zaključio je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online