Unutarpartijska disciplina

Politički analitičari sa Kosova ističu da premijer Albin Kurti umesto da rukovodstvu stranke objašnjava šta sadrži Statut Zajednice srpskih opština, on od njih traži veću unutarpartijsku disciplinu, prenosi Reporteri.

Zahtjev Albina Kurtija upućen aktivistima Pokreta Samoopredjeljenje da poštede kritika stranku, politički analitičari vide kao nedemokratski potez.

Oni podsjećaju da je Samoopredjeljenje došlo na vlast suprostavljajući se ZSO, a da premijer Albin Kurti pokušava da kontroliše nezadovoljstvo unutar stranke.

„Zemlja je u fazi da je Kosovo prihvatilo statut Zajednice opština sa srpskom većinom, što svakako može da izazove nezadovoljstvo unutar ovog političkog subjekta, pošto je poznato da je pokret Samoopredjeljenje bio subjekt koji je svoju formu izgradio kao politička stranka koja je opozicija Udruženja. U ovom slučaju, premijer Kurti, umjesto da razgovara sa predstavnicima Pokreta Samoopredjeljenje, rukovodstvom stranke, uključujući i partijske strukture, objašnjavajući im šta sadrži statut Zajednice opština sa srpskom većinom, on bira drugačiju formu da skrene pažnju sa ove izuzetno važne teme i govori o unutrašnjoj partijskoj organizaciji gdje se moraju disciplinovati”, rekao je politički analitičar Bekim Kabashi.

Poslanik SDP Zgim Hzseni ističe da se od aktivista i poslanika Samoopredjeljenja očekuje da stanu u odbranu stranke i premijera.

„Što je kompromis teži, to se od njih više traži da budu roboti. Pokret Samoopredjeljenje je u redovnom procesu desubjektivacije od aktivista“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri