Na birališta

Premijer Albin Kurti poručio je da je njegov pokret Samoopredjeljenje spreman za izbore i raspuštanje Skupštine kako bi se prijevremeno izašlo na birališta.

Na pitanje da li će biti izbora prije četvrte godišnjice njegove vlade, Kurti je u intervjuu na RTK kazao da je spreman da prijevremeno ide na birališta.

"Ovo je jedino pitanje koje ste mi večeras postavili o opoziciji, oni govore da ne mogu na izbore bez vlasti. Dakle, presuda Ustavnog suda iz 2020. godine nalaže je da je potrebno dvije trećine da se raspusti Skupština i nema druge opcije da se automatski izađe na izbore. Oni to mogu da urade zajedno sa nama, ovo je moja ponuda. Ja kažem da idemo na izbore kada opozicija hoće. Uvijek sam spreman za birališta", rekao je sinoć Kurti.

Reakcije su odmah uslijedile iz dvije opozicione stranke, PDK i LDK. Memli Krasniqi i Lumir Abdixhiku rekli su da prihvataju Kurtijevu "ponudu".

Krasniqi je pozvao Kurtija da od petka započne proces vanrednih izbora. Kako je obećao, potpisi poslanika PDK za raspuštanje Skupštine biće gotovi za jedan dan, jer oni od prošle godine kontinuirano zahtjevaju izbore.

"Premijeru, od jula prošle godine zovem i čekam da raspustite Skupštinu i što prije izađete na izbore. Od sutra su spremni potpisi PDK! Ustanite, idemo odmah na izbore – ako imate hrabrosti i imate malo savjesti za tešku situaciju u koju ste doveli zemlju“, napisao je Krasniqi na Facebooku.

Reakcija predsjednika LDK Lumira Abdixhikua takođe je bila trenutna. Abixhiku pozvao Kurtija da ponudi ostavku naglasivši da su LDK spremni za izbore.

"LDK ne podnosi prijedlog za raspuštanje Skupštine, ali je spreman za izbore od danas. Ako se Kurti predao, neka podnese ostavku. On traži izbore, da postane žrtva, da kaže: 'Ja sam svrgnut'“, rekao je Abdixhiku.