Pokret Samoopredjeljenje, prema najnovijima istraživanjima, sa podrškom od 49,5 odsto prva je politička snaga na Kosovu, Opoziciona stranka PDK bila bi druga na izborima, a dok je LDK zabilježio pad od 16 odsto, rangirajući se kao treća politička snaga na Kosovu, pokazuje istraživanje kompanije UBO Consulting.

Kako navode iz kompanije koja je radila istraživanje, ono je sprovedeno tokom prve polovine marta sa 907 ispitanika i sa marginom greške plus-minus tri odsto.

Građani su u anketi pitani i za koga bi glasali da su izbori ove nedjelje.



Rezultati pokazuju da je pokret Samoopredjeljenje blago porastao za 49,5 odsto u posljednja tri mjeseca. PDK je blago opao i sada se nalazi na 17,1 odsto, dok je LDK zabilježio pad i trenutno uživa podršku od 16 odsto, rangirajući se kao treća politička snaga na Kosovu.

Anketa je urađena prije odluke Vlade da vrati zemljište manastiru Dečani i prije nego što je PDK proglasio Bedri Hamzu za kandidata za premijera.

Prema ovom mjerenju javnog mnjenja, koalicija sa Nismom, kao i Alijansa za budućnost Kosova su i dalje u opasnosti da ne pređu cenzus, budući da koalicija ovih partija ima 6,9 odsto.

Srpska lista, prema ovoj anketi, ima 5,6 odsto.

Oko 4,3 odsto ispitanika u ovoj anketi izabralo je drugu opciju kada im je postavljeno pitanje o političkoj partiji za koju bi glasali.