Zajednica sedma tačka

I pored zahtjeva međunarodne zajednice da se što prije formira Zajednica srpskih opština, Vlada Kosova i dalje ima nepokolebljiv stav da se tačke sporazuma o normalizaciji sprovode po redu.

Predsjednik skupštinskog odbora za zakonodavstvo iz Samoopredeljenja Adnan Rustemi traži od SAD i EU da budu racionalnije u zahtjevima prema Kosovu jer je, prema njegovim riječima, Zajednica sedma tačka sporazuma i ne može biti preduslov za Kosovo.

"Stav institucija Kosova je jasan da osnovni sporazum Brisela treba da se primjeni u cijelini, počevši od prve tačke. Jedna tačka se ne može odvojiti i postaviti kao preduslov", rekao je Rustemi na RTV 21.

Glavni pregovarači Kosova i Srbije sastaće se sutra opet u Briselu kako bi pronašli rješenje za dinar, a međunarodni faktor je od Vlade Kosova zatražio i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Portparol EU Peter Stano rekao je da će na narednom sastanku glavnih pregovarača, osim dinara, tema u Briselu biti i ZSO.

"Stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom je obaveza za Kosovo, tako da se mora hitno ispuniti. To je nekoliko puta ponovila Evropska unija, na najvišem nivou, evropski lideri. Dakle, ako Kosovo ovo ne ispuni, onda to neće biti pozitivan znak volje da se krene ka normalizaciji, koja je sada povezana sa putem Kosova ka članstvu", rekao je Stano.

Iako je osnivanje Zajednice u nadležnosti Vlade, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju James O'Brieen pozvao je predsednicu Vjosu Osmani da podsjeti Vladu na obaveze.