Stagnacija!

Kosovski demokratski institut (KDI) saopštio je da Izvještaj Evropske unije o Kosovu pokazuje mali napredak, ali i nedostatke, posebno u pogledu demokratizacije i vladavine prava, preneo je Front onlajn.

Institut nudi preporuke koje bi mogle da poboljšaju situaciju u pogledu borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa, javnih nabavki, rada parlamenta i dijaloga sa Srbijom.

Na pres konferenciji je istaknuto da Izvještaj EU o Kosovu pokazuje mali napredak, ali i mnoge izazove i nedostatke u većini oblasti, posebno u pogledu demokratizacije i vladavine prava. Štaviše, stagnacija koja se vidi u izvještaju otkriva ozbiljan problem Kosova, koje se, uprkos promjeni vlada, suočava sa stalnim problemima u vezi sa vrijednostima demokratskog upravljanja, vladavine prava i javnog integriteta.

Eugen Cakolli iz KDI, naglasio je da stagnacija u borbi protiv korupcije proizilazi direktno iz veoma slabog učinka i efikasnosti pravosuđa, dok je adekvatno postupanje u slučajevima korupcije na visokom nivou rezultat neefikasnih istraga i podstandardnih optužnica od strane tužilaštva, kao i kašnjenja u rješavanju predmeta od strane sudova.

“Tokom ove godine slučajeve korupcije karakteriše zabrinjavajući trend nekažnjavanja ili zastarevanja. Ali uprkos neuspjehu u rješavanju slučajeva korupcije, nedostaje sudska i tužilačka odgovornost – što ilustruje nedostatak odluka o razriješenju bilo kojeg sudije ili tužioca zbog lošeg rada. Drugi problem sektora pravde je nedostatak oduzimanja nezakonite imovine, gdje postoji nesklad između oduzete i oduzete imovine", rekao je on.

Cakolli je naglasio da Vlada još uvijek nema jasnu viziju za borbu protiv korupcije, uz činjenicu da, iako su prošle dvije godine vlasti, još uvijek nema Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

“Ovu godinu obiježile su kontinuirane intervencije i napadi izvršne vlasti na institucije pravosuđa koji su vršeni u različitim oblicima i iz različitih razloga, uključujući smanjenje plata, napad na proces izbora glavnog državnog tužioca, kao i napadi na sudije i tužioce za sudske predmete. Borba protiv korupcije nije na odgovarajući način podržana čak ni finansijskim i ljudskim resursima”, rekao je Cakolli.

Što se tiče borbe protiv korupcije u trošenju javnog novca, Diana Metushi-Krasniqi je dodala da izvještaj već nekoliko godina zaredom potvrđuje ozbiljnu stagnaciju u oblasti javnih nabavki, ističući da nema napretka u ispunjavanju preporuke iz godine u godinu.

“Slab kapacitet institucija za administriranje javnih nabavki, praćenje i implementaciju ugovora, kao i slab sistem pravnih lijekova, i dalje se ističe kao problem godinama. Nadalje, izvještaj izaziva zabrinutost zbog značajnog povećanja upotrebe zatvorenih postupaka“, rekla je ona.

Ona je pozvala nadležne institucije da hitno počnu da nadgledaju i ograniče njihovu nepotrebnu upotrebu i dodala da Kosovo još nije uskladilo svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU, nije pokazalo nikakav napredak u oblasti integriteta i borbe protiv korupcije.

Osvrćući se na važnost uzbunjivača u borbi protiv korupcije, Albesa Humolli-Geci je rekla da je 2023. godine došlo do pomaka u zakonskom okviru za zaštitu uzbunjivača, ali da je praktična primjena ovog zakona veoma manjkava.

"Iz praćenja i intervjua obavljenih sa službenicima javnih institucija, KDI je utvrdio da je primjena ovog zakona u javnim institucijama više usmjerena na ispunjavanje formalno-pravnih uslova za imenovanje službenika odgovornog za signalizaciju u institucijama nego što je to stvarno ima u cilju promovisanja signalizacije kao vrijednosti za borbu protiv korupcije u javnim institucijama na Kosovu“, rekla je ona.

Humolli je naglasila da su zvaničnici javnih institucija sa kojima je KDI razgovarao izjavili da je korupcija prisutna u javnim institucijama na Kosovu, ali nedostaje volja i hrabrost zvaničnika da je osude.

„Problematičan u tom smislu je nedostatak informacija u vezi sa uzbunjivanjem u javnim institucijama, počev od nedostatka informacija u vezi imenovanja službenika nadležnog za uzbunjivanje", rekla je ona.

Kritike o neefikasnom radu skupštine, pored onih koje je izneo KDI, zauzele su istaknuto mjesto u izveštaju o Kosovu. Neopravdani izostanci poslanika na skupštinskim sjednicama i sjednicama odbora ostaju glavni problem, koji narušava efikasnost ove institucije. Da bi Skupština mogla da ispuni svoju funkciju, mora da implementira postojeće mehanizme i stvori dodatne mehanizme koji sankcionišu neodgovorno ponašanje poslanika.

Za dijalog Kosova i Srbije iz KDI kažu da Vlada nije obezbjedila transparentnost, jer nedostatak informacija stvara prostor za nezvanične informacije, čime se povećava osjećaj nesigurnosti među građanima.

Izvor: Kosovo Online/Frontonline