To je bacanje prašine građanima u oči

Predsjednik Udruženja "Glas roditelja" Bajram Qerkini kaže da Kosovo nema pravo da tuži Srbiju za genocid jer nije članica Ujedinjenih nacija, prenosi Front onlajn.

Prema njegovim riječima, političari drže kao taoce porodice nestalih i ništa ne preduzimaju.

“Nemaju pravo jer nismo članica UN. Nas drže kao taoce, po pitanju nestalih ne preduzimaju ništa, to je samo politička stvar, odnosno bacanje prašine građanima u oči”, kaže Qerkini.

Govoreći o ratnoj odšteti, Qerkini kaže da se to neće dogoditi ni nakon 100 godina, navodeći primjer Njemačke.

“Znate li koliko je godina trebalo Njemačkoj da naplati ratnu odštetu, a Srbija je danas jača nego što je bila. Da li će Kosovo poslije 100 godina uspeti da ostvari ono što su pomenuli? To ne vraća članove porodice”, kaže on.

Qerkini kaže da mu je američki ambasador Jeff Hovenier na sastanku prije nekoliko dana rekao da kosovske institucije nisu bile efikasne u zahtjevima za pronalaženje nestalih.

„Mi smo taoci ove opake politike, prvo domaće, a sada i međunarodne. Prije nekoliko dana imao sam sastanak sa američkim ambasadorom Hovenierom, gdje sam otvoreno pitao zašto nam ne pomažete kada imamo imena i prezimena, šifre gdje su naši ljudi locirani? Znate li šta mi je rekao? Rekao je da je prije dva dana imao sastanak sa Međunarodnim crvenim krstom i da treba njima da se obratimo. Rekao mi je da Kosovo još nije poslalo zahtjev, a naši kažu da je kriv Beograd", kaže Qerkini.

Izvor: Kosovo Online/Frontonline