Obaveza

Analitičari smatraju da bi premijer Albin Kurti trebalo da koordiniše sa opozicionim partijama prije nego što formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, na osnovu nacrta statuta koji su "modernizovali" euro-američki emisari dodajući da je neophodno postići politički i društveni konsenzus na Kosovu o principima formiranja ZSO u okviru ustavnog sistema Kosova.

Politički analitičar Artan Muhaxhiri kaže da Kurti ima obavezu da koordinira sa opozicionim partijama prije nego što preduzme konkretne korake za osnivanje Zajednice.

Osim toga, smatra da je neophodno da se o statutu Zajednice razgovara sa civilnim društvom i istaknutim domaćim i međunarodnim pravnicima uprkos činjenici da će Ustavni sud biti konačni filter njegove ustavnosti.

Potrebu za političkim konsenzusom naglašava i Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije koji kaže za Kosova Press da principi za Zajednicu moraju biti jasno definisani od strane čitavog političkog spektra na Kosovu.

Evroamerički emisari su 21. oktobra predstavili novi plan za sprovođenje Briselskog i Ohridskog sporazuma, gdje su, između ostalog, predstavili nacrt za sprovođenje člana 7. sporazuma koji govori o samoupravljanju.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, podsjeća Kosova Press, boravio je ove nedjelje na Kosovu, gdje je dogovoreno da se 16. novembra u Briselu održi sastanak na nivou glavnih pregovarača.

Lajčak se sastao i sa opozicionim liderima, koji su rekli da su o nacrtu statuta Zajednice upoznati samo uopšteno i da ga nisu pročitali u cijelosti.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj dao je veću podršku premijeru Albinu Kurtiju za osnivanje Zajednice na osnovu modernizovanog evropskog prijedloga.