Poslanica VV-a

Poslanica Samoopredjeljenja Arberesh Kryeziu Hiseni poručila je da bi Evropska unija trebalo da insistira od Srbije da potpiše sporazum o međusobnom priznanju ili da joj se u suprotnom uvedu sankcije sve dok to ne učini.

Gostujući u emisiji „Ditari“ na Teve1, Hiseni je rekla da ne vjeruje kako je potpisivanje sporazuma između Kosova i Srbije “samo formalnost”, već da bi to bio čin prihvatanja na koji Srbija nije spremna.

„Vjerujem da međunarodna zajednica mora da razume samu situaciju da jednostavno ne možete da ulazite u takve obaveze sa državom kao što je Srbija i sa predsjednikom kakvog imaju, Vučićem... Ne vjerujem da je potpisivanje samo formalnost, jer potpisivanje znači prihvatanje, spremnost da prihvatite obaveze koje iz njega proizilaze. U trenutku kada odbijete da potpišete dokument, to znači da niste spremni da ga prihvatite. To je ono što je Srbija radila u kontinuitetu...“, rekla je Hiseni i ocjenila da bi EU, mnogo više od Kosova, trebalo da insistira na potpisu Srbije i da bi, svaki put kada to ne prihvati - Srbija morala da bude kažnjena i da joj se izreknu konkretne mjere.

“A ako ne žele da uključe Srbiju u ovu obavezu, odnosno da spasu Srbiju od potpisivanja ovog dokumenta, jer možda žele da je zaštite da u budućnosti, možda Srbija ne bude stavljena na listu sankcionisanih zemalja Evropske unije, onda je to druga stvar“, zaključila je Hiseni.

Izvor: Kosovo Online