Građani odlaze!

Ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu izjavio je da Vlada Kosova treba da bude fokusirana na ekonomski razvoj, posebno poslije 1. januara, kada će doći do liberalizacije viza i kada se očekuje da će doći do masovnog odlaska mladih, prenela je Ekonomija onlajn.

Ocjenjujući da posljednje godine vlasti karakterišu "bahatost, nepotrebna distanca i nedostatak istinskog dijaloga između pozicije i opozicije, odnosno između centralnog i lokalnog nivoa".

Posebno, primjećuje, između vlade i privrede postoji nedostatak socijalnog dijaloga.

"U tom pravcu treba da budemo više fokusirani na ekonomiju i ekonomski razvoj ili će u suprotnom najveći izazov biti sledeće godine, od januara, kada će biti pokušaja bježanja sa Kosova i to će biti najveća briga", upozorio je Gërxhaliu.

Zato, ističe da politička stabilnost nema alternativu.

Gërxhaliu je naglasio i da uprkos rezultatima, odnosno malog broja investicija, vlada pokazuje nepotreban ponos i euforiju.

"Dijalog je neophodan i tek tada možemo govoriti o ekonomskom prosperitetu. Ali, kako da imamo jaku privredu, ako imamo samo budžetske uštede, a nema kapitalnih ulaganja? Kako da se privatan sektor razvija sa takvim pristupom? Vrijeme je da se uradi za privredu", dodao je on.

Napomuo je i da je vrijeme kada realnost treba sagledati očima građana Kosova, a ne iz pozicije vlasti.

"Danas je ključni pokazatelj mjerenja ekonomskog razvoja jedne zemlje ono što kosovski građani misle u tom pogledu, a imamo mnogo više razloga za brigu nego za ponos ili euforiju, po pitanju ekonomskih dostignuća u ovoj godini", rekao je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online