Nova verzija

Zamjenica premijera i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz, govoreći o novom nacrtu ZSO, istakla je da su to stvari o kojima će se razgovarati tokom intenzivnog procesa sa Evropskom unijom, prenosi Reporteri.

Gërvalla-Schwarz očekuje da Srbija "bude kažnjena" od strane EU zbog dešavanja u Banjskoj, navodeći da je istraga o tom slučaja trebala davno da bude okončana.

Upitana da li je Kosovo zvanično prihvatilo ZSO, Gërvalla-Schwarz je rekla da novi dokument koji je predstavila EU ima potpuno drugačiji pristup od prošlih.

„Ne znam o kom udruženju govorite, postoji udruženje iz 2013. godine, kada je napravljen sporazum između Kosova i Srbije, što je Ustavni sud 2015. godine proglasio kršenjem više od 22 člana. Imamo i novi prijedlog, novi dokument Evropske unije, koji ima potpuno drugačiji pristup. Ali to su sve stvari o kojima ćemo razgovarati tokom intenzivnog procesa sa Evropskom unijom, a sve zavisi od toga da li će ovaj prijedlog biti taj koji će doneti konačnu normalizaciju sa Srbijom ili ne. Ako bilo koji dokument služi samo Kosovu, a ne normalizaciji odnosa sa našim susjedom, onda smo veoma skeptični koliko je pogodan za diskusiju“, rekla je Gërvalla-Schwarz.

Istakla je da, ako se pažljivo pročita izjava premijera Albina Kurtija nakon sastanka u Briselu, onda će se uvideti da je on dao otvorenu i iskrenu izjavu o potpisivanju tri dokumenta.

„Srbija je istog dana odbila tu ponudu našeg premijera preko Evropske unije, pa je to odloženo, a kako će se odvijati u budućnosti, ostaje otvoreno pitanje“, rekla je Donika Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri