Profesor Ustavnog prava

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu kaže da Srbija odlaže priznanje Kosova i odbija da potpiše sporazume čekajući završetak rata u Ukrajini u korist Rusije kako bi zajedno s njom realizovala planove na Balkanu, piše Gazeta blic.

"Politička igra Srbije kojoj je u interesu da kupuje vrijeme, odlaže de jure, de facto priznanje Kosova, odbacuje ga, kao i potpisivanje sporazuma. Nadaju se da će epilog rata u Ukrajini biti povoljan za Rusiju i tada će zajedno sa Rusijom realizovati određene destruktivne planove na Balkanu, a unutar Balkana i na Kosovu”, rekao je on.

Baraliu kaže da slanje ZSO Ustavnom sudu, kakao je najavio premijer Albin Kurti nije garancija, jer i on pravi greške.

„Mogu da konstatujem da Ustavni sud uopšte ne znači garanciju, uprkos svim mišljenjima i ove i prethodnih vlasti. Odluka Ustavnog suda, zapodnesak bivše predsjednice Kosova Atifete Jahjage iz 2015. godine, za principe ZSO, bila je pogrešna”, kaže on.

Baraliu ZSO vidi kao kancerogenu za Kosovo.

„Pogrešno je ZSO praviti u skladu sa sporazumom iz 2013. godine, jer ni po tom sporazumu nije dobra, destruktivna je i kancerogena za Kosovo. Asocijacija ne treba da se pravi i ne treba da bude prihvaćena na bilo koji način, jer je destruktivna, ugrožava i razgrađuje državu Kosovo“, ocjenjuje dalje on.

Prema njegovim riječima, svako ko preuzme takvu odgovornost čini nepopravljivu štetu Kosovu.

„Dakle, svako ko preuzme takvu odgovornost, bez obzira na međunarodne zahtjeve koji su nepravedni i jednostrani i koji su pod pritiskom prema Kosovu, preuzima odgovornost koja je štetna i nepopravljiva“, izjavio je Baraliu.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic