Poslanik PDK-a

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Shala izjavio je da je premijer Kosova Albin Kurti prihvatio Zajednicu srpskih opština protiv koje se borio 15 godina svim, kako kaže, demokratskim i nedemokratskim sredstvima, piše Koha.

Shala je rekao da je krajnje vrijeme da Kurti predstavi poslanicima i građanima ono šta je potpisao u Ohridu i Briselu i kakav je modalitet ZSO prihvatio.

Prema njegovim riječima, ceo proces pregovora u Briselu, posebno u posljednje dvije godine, odvija se netransparentno, ne samo prema medijima, već i prema poslanicima i građanima.

“Došao je posljednji trenutak da premijer predstavi poslanicima i građanima šta je potpisao u Ohridu i Briselu i sada kada je modalitet Udruženja prihvaćen, nakon više od 15 godina opozicije, političkog rata, demonstracija i štrajkova, protesta, paljenja i uništavanja institucija. Sada dolazimo do početne tačke kada je on prihvatio Asocijaciju protiv koje se borio svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima”, rekao je Shala.

Kaže da ne vjeruje Kurtijevoj izjavi da će nacrt ZSO koji su predložili međunarodni predstavnici biti poslat Ustavnom sudu na ocjenu.

Govoreći o štrajku rudara u "Trepči-jug", Shala kaže da Kurtija uopšte ne zanima pitanje zdravlja rudara, niti štrajk i njihovi zahtjevi.

"Šta bi drugo trebalo da se desi kada 'Trepča' tri godine radi sa mjesečnim gubitkom od 630.000 eura, radnici i sindikati imaju legitimno pravo da promjene rukovodstvo jer se pokazalo nesposobnim i neprofesionalnim”, istakao je Shala.

On je rekao da postoji krajnji prezir i neznanje prema njima od strane izvršne vlasti, dodajući da su zahtjevi rudara zakoniti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore