Možda neki drugi put...

Predsjednik Sindikalnog pokreta Valon Murati ocjenjuje da u trenutnim okolnostima nije moguće da Kosovo i Srbija sprovedu dogovorene obaveze, i da za Kosovo ne postoji "dobra varijanta" Zajednice srpskih opština, kao što ni za Srbiju nije dobar nijedan sporazum koji podrazumeva jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova.

On je na Facebooku ukazao da je EU ta dva uslova zamislila kao stožer unapređenja odnosa dvije strane, ali da, kada je riječ o primjeni, oni se "pretvaraju u staklo".

Smatra da bi do eventualnog rješenja imeđu Kosovo i Srbija došlo ukoliko bi se smanjile tenzije ili ukoliko bi se napravio novi dogovor.

"Ne postoji dobra Zajednica za Kosovo. Nema dobrog sporazuma za Srbiju tamo gdje je ojačan međunarodni subjektivitet Kosova. Ova dva stuba prihvaćenog sporazuma, zamišljena kao stožer od strane Evropljana, ali kada ih stave na papir, pretvaraju se u staklo, kada je riječ o primjeni. U ovim okolnostima, sa stavovima strana, sa situacijom na terenu, gotovo je nemoguće sprovesti obaveze. Možda neki drugi put, u drugim okolnostima, a možda i drugim dogovorom", naveo je Murati.

Izvor: Kosovo Online