Mladi odlaze

Predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini rekao je da, prema podacima kojima oni raspolažu, stopa nezaposlenosti dostiže čak 35 odsto, ali da i pored toga Kosovo "uvozi" radnu snagu, jer domaći radnici neće da rade za male plate, već se radije odlučuju da bolji život pronađu u inostranstvu.

Shahini je za Kosovo onlajn rekao da strani radnici uglavnom dolaze Turske, Indije i Bangladeša, a domaći odlaze pretežno u Njemačku.

"Stopa nezaposlenosti na Kosovu je, prema zvaničnim podacima, viša od 20 odsto, a prema nezvaničnim, čak iznad od 35 odsto. Mi 'uvozimo' radnu snagu iz nekoliko zemalja, obično iz Turske, Indije i Bangladeša. Oni dolaze na Kosovo da rade, a razlog zašto naši radnici ne rade i tako smanje nezaposlenost, jeste taj što oni imaju neki standard života, dobijaju pomoć od rodbine iz dijaspore i neće da rade za male plate", kaže Shahini.

Shahini ističe da će nakon vizne liberalizacije za zemlje EU, koja stupa na snagu 1. januara naredne godine, tek doći do talasa odlaska radno sposobnih sa Kosova.

"Mladi čekaju 1. januar 2024. da odu u zemlje Evrope u potrazi za boljim životom i standardom. Najviše odlaze i planiraju da odu u Njemačku zbog Zakona o liberalizaciji tržišta rada koji je usvojen i stupa na snagu u decembru, a po kojem svaki radnik ili turista sa Balkana koji u ovoj zemlji nađe posao, po ubrzanoj proceduri će dobiti sve potrebne dozvole za boravak i rad. Najprije se ide do preduzeća gdje je našao posao, zatim do opštine i oni izdaju radnu vizu u roku od mjesec dana. Mi smo, kao Poslovna alijansa Kosova, upozoravali privrednike da, ukoliko hoćemo da zadržimo radnu snagu, moramo da povećamo plate i da je to jedini način", ističe Shahini.

Dodaje da su procjene da će stupanjem vizne liberalizacije na snagu, Kosovo napustiti 150.000 ljudi, što je za Kosovo jako veliki broj.

"Ukoliko uzmemo prosjek, 2021. godine je otišlo više od 55.000 radnika sa radnim dozvolama u Njemačku, 2022. oko 60.000. Idu radnici iz svih struka, ali najviše oni koji za poslove, za koje su obučeni, u inostranstvu dobijaju pet puta veću platu nego na Kosovu. Prema istraživanju koje smo radili, 2024. godine ćemo imati broj od 150.000 ljudi koji će otići sa Kosova u zemlje EU, to je za nas veliki broj, jer smo mali i imamo mali broj građana, pa ćemo samim tim imati i nedostatak potrošača i birača i radne snage", rekao je Shahini.

Na pitanje koliko je politika Vlade Kosova uticala na to da mladi odlaze, imajući u vidu neriješene odnose sa Srbijom i blokadu dijaloga o normalizaciji odnosa, Shahini kaže da obe vlade, i Srbije i Kosova moraju da nađu strategiju i zadrže mlade ljude.

"Vlada Srbije i Vlada Kosova treba da imaju u vidu da je, prema istraživanjima koje je uradio Eurostat, odlazak građana i sa Kosova i iz Srbije veliki. Srbija će do 2030. godine imati oko pet miliona građana, a Kosovo manje od milion. Obe vlade treba da naprave strategiju kako da zadrže mlade. Ukoliko se ovako nastavi, imaćemo još veći broj odlazaka, i iz Srbije i sa Kosova. Tako da, što se prije riješe ti odnosi, biće bolje i za ekonomiju i za građane", zaključio je Shahini.

Izvor: Kosovo Online