Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da na sastanku u Briselu nije imao ni jedan uslov i da je rekao da je Kosovo spremno da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma od 27. februara i Aneksa iz Ohrida, kao i sprovede plan koji je 21. oktobra predstavila "velika petorka", ali da je jedino tražio da sve ono što dogovoreno - potpišu obe strane.

Kosovo je, kako kaže, bila spremno, ali ne i Srbija.

"Najprije mi smo prihvatili Osnovni sporazum i Srbija je prihvatila Osnovni sporazum iz Brisela 27. februara i implementacioni aneks iz Ohrida 18. marta. Imamo još jedan, najnoviji prijedlog koji se tiče čalana 7 Osnovnog sporazuma, u vezi sa članom 10, i ja sam juče rekao da, ako želimo hitno i bezuslovno sprovođenje, u potpunosti, svih sporazuma - hajde da ih potpišemo odmah, danas, jer taj Samit je pravo mjesto i Brisel je glavni grad, gdje bi to trebalo da se odvija", rekao je Kurti na konferenciji za medije nakon sjednice vlade.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, kako kaže, prihvatio sporazume, ali je potom odlučio da ih ne potpiše.

„Prihvatanje i potpis su sa moje tačke gledišta ista stvar. Ja kada kažem da nešto prihvatam ja to i potpišem, ali to nije slučaj sa predsjednikom Srbije. Mi ne možemo imati dobru volju i vjeru ako kažemo da prihvatio samo koncept, a ne sadržaj, i kažemo ’da’ sprovođenju ali sa određenim granicama. Ovo je sabotiranje i neozbiljno je. Nema dijaloga, sporazuma i implementacije bez dobre volje i vjere“, naveo ke Kurti.

Poručio je da će Kosovo pristupiti svojim obavezama ukoliko dobije potpis, a da bez potpista to nije ozbiljno.

„To što kažemo i mislimo i radimo treba da bude ista stvar i garancija tome je potpis. Nisam imao ni jedan uslov samo sam rekao šta je pravo i pravedno i istakao sam da je ovo vrijeme i mjesto da potpišemo“, zaključio je Kurti.

Takođe, dodao je da je u Brizelu zahtjevao i da se "grupa terorista i paravojna formacija koju predvodi Milan Radoičić, a finansira Beograd“ predaju kosovskim organima reda.

"Oni treba da se predaju našim organima bezbjednosti i pravde, jer Kosovo je, što se tiče vladavine prava, šampion u Evropi. Takođe, i u sudskim procesima koje kod nas nadgleda Eulex. Mi imamo Eulex, ako neko sumnja u nekog sudiju ili tužioca na Kosovu. Nema ni jednog procesa koji ne nadzire službenik, ili nekoliko njih iz Eulexa“, rekao je Kurti.

Kurti je istakao da je doneta odluka da će popis stanovništva na Kosovu početi 1. novembra i da nema drugih odluka po tom pitanju.

Izvor: Kosovo Online