Velika zaplijena oružja na sjeveru

Policija Kosova zaplijenila je veću količinu oružja prilikom racije na sjeveru zemlje. Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla koji je rekao da dosad zaplijenjeno oružje rasvjetljava plan Srbije za pripajanje sjevera.

Sveçla je objavom na Facebooku poručio da se "nastavlja razotkrivanje plana terorističkih struktura Srbije za pripajanje sjevera naše zemlje".

"Danas otkriveno oružje dio je arsenala Zvečana i Banjske. U sklopu policijskih aktivnosti danas su izvršene racije na sedam lokacija na sjeveru naše zemlje", napisao je Sveçla.

Nadalje je rekao da "ručne bombe, eksplozivi, protupješačke mine i daljinske mine, detonatori i vreće s raznim napravama, isti proizvodi koji su zaplijenjeni u Banjskoj i ranije u Zvečanu, razjašnjavaju za nas i za međunarodno mišljenje širina plana Srbije za pripajanje sjevera putem terorističke agresije".

Policija Kosova je u subotu izvršila racije na sedam lokacija u sjevernom dijelu, u vezi s oružanim napadom na policiju u Banjskoj 24. septembra.

U sjevernoj Mitrovici, odnosno u podrumu naselja "Tri solitera", policija je pronašla eksplozivne naprave, automatske puške i metke.

Iz policije preciziraju da su zaplijenili 87 komada eksploziva TM 100, tri zolje, jednu pušku AK 47, jednu protivpješadijsku minu – MRUD, 14 šaržera, municiju različitih kalibara, 63 električna detonatora, 23 mehanička detonatora, jedan sat za aktivaciju, jednu ručnu bombu M79, 3 tube gorećeg fitilja.

Pronađene su i torbe, radio veze, panciri, medicinska oprema, prsluk za nošenje šaržera, gas maska, baterije.