Mnogo je urađeno

Premijer Albin Kurti istakao je da su Kosovo i Albanija u posljednje dvije godine potpisale 58 bilateralnih sporazuma o saradnji, kako bi poboljšali život građana i ubrzali ekonomski napredak.

"Za više od 200.000 stanovnika zajedničke granične zone omogućili smo slobodno kretanje, operacionalizacijom 26 odvojenih prijelaza. A, svima smo omogućili besplatan prelazak bez graničnih kontrola tokom ljetnjih mjeseci, vikenda i praznika. Trenutno smo blizu implementacije slobodnog prolaza bez provjera svakog dana u godini", napisao je, između ostalog, Kurti na Facebooku.

Olakšan je, kaže, boravak i u Albaniji i na Kosovu, jer su pojednostavljene procedure za dobijanje boravišne dozvole, sa rokom od pet godina, a sa dve carinarnice, u Dursu i Porto Romanu, Kosovo je dobilo izlaz na more.

"To je direktno pomoglo našim preduzećima koja su već uštedela devet miliona eura, u isto vrijeme kada je albanska privreda takođe imala koristi od povećanja kosovskih pošiljki od 50 odsto, preko luke Durs", dodao je Kurti.

Naveo je da je trgovinskea razmjena najveća do sada, a ulaganja Albanije na Kosovu "najveća ikada".

"Potpisali smo ugovor o izgradnji pruge Durs-Priština, koja je jedan od najvećih i najvažnijih projekata, kako na ekonomskom, tako i na nacionalnom planu. Povezaće Kosovo sa koridorima koji prolaze pored nas, a nisu povezani sa nama. To će još čvršće ujediniti naše ekonomije i povećati mobilnost i povezanost naših republika", napisao je Kurti.

Podsjetio je da su objedinjeni udžbenici za učenike prvog razreda, ujednačene procedure prijavljivanja i upisa na univerzitete i započet veliki posao na izradi "Albanske enciklopedije".

"Mnogo je urađeno. Još više treba da se uradi", zaključio je Kurti

Izvor: Kosovo Online