U Komitetu ministara

Ministar spoljnih poslova Letonije Krišjānis Kariņš i predsedavajući Komiteta ministara Savjeta Evrope rekao je na sjednici Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope da na nivou ministara SE ne postoji konsenzus oko članstva Kosova u toj organizaciji, kao i da nema konsenzusa oko stava povodom događaja u Banjskoj 24. septembra.

Kariņš je, odgovarajući na pitanje poslanika sa Kosova Besnika Tahirija - kada će Savjet Evrope reagovati "na napad 24. septembra" na sjeveru Kosova, kao i šta misli o međunarodnoj istrazi "za dokazivanje umješanosti Srbije u ove napade", rekao da o ovom pitanju nema konsenzusa "za stolom ministara Savjeta Evrope".

„Realnost je da nema konsenzusa za stolom ministara Savjeta Evrope. Takođe, još uvijek nema konsenzusa oko članstva Kosova u Savjetu Evrope. Želeo bih da istaknem da je moje gledište kao ministra inostranih poslova Letonije da istragu, naravno, treba preduzeti. Moja zemlja je priznala nezavisnost Kosova i podržavamo članstvo Kosova u Savjetu Evrope i u Evropskoj uniji. Ja ću kao ministar spoljnih poslova Letonije, sve dok sam predsjedavajući Komitetom ministara Savjeta Evrope, nastaviti da radim u tom pravcu", rekao je Kariņš, što je Tahiri objavio na svom Facebook nalogu.

Izvor: Kosovo Online