KAO U SERIJI NARCOS

Premijer Albin Kurti izjavio je da je hapšenje i puštanje na slobodu organizatora napada u Banjskoj Milana Radoičića slično dogovoru narkobosa Pabla Escobara s predsjednikom Kolumbije.

Kurti je u intervjuu za crnogorsku "Pobjedu" rekao da hapšenje i puštanje Radoičića podsjeća na dogovor da Escobar pristane ići u zatvor pod uvjetom da bude smješten u svom zatvoru.

"Hapšenje i puštanje Radoičića podsjeća na dogovor Pabla Escobara s kolumbijskim predsjednikom: Escobar je zapravo pristao ići u zatvor pod uslovom da ga smjeste u vlastiti, samostalno izgrađeni zatvor, u kojem će on kontrolirati čuvare", rekao je Kurti.

Kurti je dodao da su sankcije Srbiji međunarodne zajednice zbog slučaja u Banjskoj neophodne, jer će, prema njegovim riječima, ako ne budu uvedene, Srbija ponoviti zločin.

"Dokazi prikupljeni tokom provedenih istraga pokazuju direktnu umiješanost državnih institucija Srbije u ovaj čin agresije na Republiku Kosovo. Srbija zbog toga treba biti međunarodno sankcionisana i kažnjena. Ako i ovaj čin ostane nekažnjen, Srbija će ponoviti zločin", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da napadače koji su uspjeli pobjeći iz slučaja u Banjskoj treba predati kosovskim vlastima.

"Organizacije 'Civilna zaštita' i 'Sjeverna brigada' naše prijateljske, partnerske i savezničke zemlje trebaju proglasiti terorističkim organizacijama. Vlada Republike Kosovo je to već učinila na sjednici od 29. juna ove godine", dodao je Kurti.