Neprihvatljivo!

Predsjednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj rekao je da je Kosovo poslije sukoba, 24. septembra u Banjskoj ušlo u tešku fazu, koju vidi i kao test za međunarodnu zajednicu, prenosi Ekonomija onlajn.

Limaj je izrazio zabrinutost kako će Kosovo uspeti da predstavi incident na diplomatskom nivou, ali i riješenost da ide ka miru.

Smatra da je zamjena Policije Kosova Kforom na sjeveru neprihvatljivo.

"Ovo su za mene uznemirujući signali. Prvo, povećanje broja snaga Kfora je dobrodošlo sve dok ne promjene svoju ulogu. Policija Kosova je na dijelu pokazala da ne samo da ima vještine, već prije svega profesionalizam da obavlja svoje dužnosti koje proističu iz Ustava i zakona. Kosovu nisu potrebne snage Kfora koje igraju ulogu policije, jer Kosovo ima svoju policiju i Kfor ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da preuzme ulogu policije", kazao je Limaj i dodaje.

"Zabrinut sam zbog tog dana i onoga što može proizaći iz toga na političkom planu. Ovo je teška faza za Kosovo. Uplašeni smo da li će vlasti moći da iznesu slučaj kako treba, kako će se ponašati za pregovaračkim stolom i kako su uspjeli da ubede međunarodni faktor šta Srbija jeste i šta želi da uradi", kaže Limaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online