Sveobuhvatni sporazum

Ministar spoljnih poslova Albanije Igli Hasani rekao je da bi format dijaloga Kosova i Srbije trebalo da bude podignut na nivo konferencije sa francusko-nemačkim planom kao osnovu za pregovore, piše Koha.

Hasani je na konferenciji održanoj posle sastanka ministara spoljnih poslova Berlinskog procesa u Tirani rekao da Kosovo i Srbija treba da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma koji omogućava međusobno priznanje.

„Nekoliko puta smo javno i zvanično na najvišim instancama evroatlantske zajednice izjavljivali i tražili da se format ovog dijaloga o normalizaciji podigne na nivo konferencije o normalizaciji sa francusko-njemačkim planom kao osnovom za pregovore. Stranke moraju hrabro da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma, podržanog od EU i SAD, koji će omogućiti međusobno priznanje dvije zemlje, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i pravičan tretman manjina uvijek zasnovan na Ustavu i zakonima Kosova“, rekao je on.

Hasani je dalje naveo da Albanija očekuje da Srbija pokrene ozbiljnu istragu „o terorističkoj kriminalnoj grupi potencijalno umješanoj u oružani sukob na sjeveru Kosova“.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa koleginicom iz Njemačke Annalenom Baerbock i evropskim komesarom za proširenje Olivérom Várhelyijem, komesar je rekao da je Berlinski proces bio i ostaje najpouzdanija platforma, kroz koju se pokazuje posvećenost regionu.

„Očigledno, želimo da pomognemo našim partnerima na Zapadnom Balkanu da ovim planom ubrzaju svoje ekonomske programe kako bismo videli opipljivije rezultate na terenu, što više rezultata za građane, privredu. Da bi se to desilo, spremni smo da uradimo više, ne samo tehničkom stručnošću već i da donesemo više investicija“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore