Loša opcija

Od aprila do juna na Kosovu su registrovane 2.663 nove kompanije, od kojih većina funkcioniše uz pomoć kredita, a da se kosovska ekonomija uglavnom razvija na osnovu finansiranja putem kredita potvrđuje i šef Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini, koji ukazuje i na to da su krediti loša opcija, piše Teve 1.

"Ekonomija zemlje se uglavnom razvija na osnovu finansiranja putem kredita, a na Kosovu su krediti veoma skupi i loši. Međutim, skoro 58 odsto kosovskih preduzeća je uključeno u kredite", rekao je Shahini.

Iz tog razloga, preduzeća na Kosovu su počela da traže zajmove i od međunarodnih banaka. Međutim, navodi Shahini, takva podrška je odbijena.

"Preduzeća su porasla i pokušavaju da dobiju finansijsku podršku u drugim zemljama. Imamo informacije da postoje tendencije dobijanja kredita od međunarodnih banaka, a u ovom slučaju su se pozvali na činjenicu da će se demografija Kosova promjeniti u bliskoj budućnosti", rekao je Shahini.

Ekonomista Mustafa Kadrijaj navodi da će to oštetiti privredu Kosova.

"Kosovska preduzeća će biti oštećena, u isto vrijeme će biti oštećena radna snaga, blagostanje građana u zemlji i kao cjelina, Kosovo će takođe biti oštećeno, jer u trenutku kada nemate dovoljno privredne aktivnosti, nemate visok budžet koji diktira privredni rast i ekonomski razvoj", ukazuje Kadrijaj.

Izvor: Kosovo online/Teve 1