Predsjednica Kosova Vjosa Osmani upriličila je prijem u povodu Dana Bošnjaka gdje izrazila zahvlnost pripadnicima bošnjačke zajednice za doprinos u izgradnji Republike Kosovo i odlikovala četiri istaknute ličnosti iz ove zjednice

Predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani rekla je da se na Međunarodni dan Bošnjaka, zahvalila pripadnicima bošnjačke zajednice Kosova na njihovom doprinosu našoj slobodi, nezavisnosti i izgradnji države.

"Dijelimo zajedničku historiju, punu boli i patnje, ali i osjećaj ponosa, jer smo predano i hrabro preživjeli srpski genocid nad nama", istakla je predsjednica Osmani.

Kao izraz zahvalnosti za historijsko opredjeljenje Bošnjaka, predsjednica je odlikovala četiri istaknute bošnjačke ličnosti, kako je istakla, za njihov doprinos slobodi kao i za njihove neizbrisive tragove u umjetnosti, kulturi, nauci i humanosti".

Posthumno su odlikovani akademici Alija Džogović i Jašar Redžepagić, humanista Nuridin Jonuzi i Nehat Demiri Pajo, veteran Oslobodilačke vojske Kosova.