Ambasador SAD na Kosovu

Ambasador SAD na Kosovu Jeff Hovenier izjavio je da je dijalog koji vodi Evropska unija jedini način za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, i da Amerika ima povjerenje u posrednike EU u dijalogu, prenosi Ekonimija onlajn.

Hovenier je na Samitu mira i demokratije „Sanjati o (nemogućem): Zapadni Balkan oslobođen kriznih situacija i na putu ka kooperativnoj integraciji“, izjavio da SAD kao i Evropska unija vide dijalog kao pravi put za unapređenje odnosa Kosova i Srbije, normalizaciju odnosa, i kao put ka budućnosti u Evropi.

Kako je naveo, Sjedinjene Države imaju puno povjerenje u Evropsku uniju i njenom posredovanju u dijalogu između Kosova i Srbije.

„SAD imaju puno povjerenje u EU u njenom posredovanju u dijalogu, u visokog predstavnika EU Josepa Borrella i specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka, koji su objektivni sprovodioci ove politike“, rekao je Hovenier.

On je istakao da je "1999. godina odlučila budućnost cijele Evrope i Balkana", konstatujući da se Balkan od tada dosta promjenio.

„Video sam koliko je važno da međunarodna zajednica bude ovdje, da sasluša narod. Evroatlantske alijanse, NATO i EU su vas podržali, ali sada vi morate da vodite. Zapadni Balkan je od suštinskog značaja u vremenu rata u Ukrajini. Evropa nije potpuna bez Balkana“, rekao je Hovenier.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online