Jednostranost!

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz ponovila je u intervjuu za Glas Amerike optužbe Kosova na račun specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, rekavši da 14. septembra, prilikom posljednje, neuspjele runde razgovora u Briselu, nije bio prvi put da se Lajčak pokazao potpuno jednostrano u procesu, u kojem bi, kaže, Evropska unija trebalo da bude nepristrasna.

"Nekoliko puta smo interno izrazili nezadovoljstvo kako Lajčak vodi dijalog. Prošle nedjelje je kap prelila čašu. Lajčakov stav u korist Srbije bio je veoma otvoren. Dokumenti koji su pripadali Srbiji predstavljeni su kao prijedlog EU. Stoga nam je postalo nemoguće da nastavimo ovaj proces, u ovom obliku. Više puta smo u svojim internim kanalima pozivali Evropsku uniju da bude opreznija kako bi ovaj dijalog imao šansu da uspije", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Dodala je da Albin Kurti nije koristio oštar jezik kada je govorio o Lajčaku, već da je pokazao "realan razvoj događaja u dijalogu".

"Dijalog u Briselu, koji nema strategiju ili ima samo strategiju od sastanka do sastanka, koju na svakom sljedećem ponovo mijenjamo, osuđen je na propast. Posljednje dvije godine su pokazale da je propalo ono što je Miroslav Lajčak želeo da postigne ili je bar izjavio da želi da postigne u okviru procesa dijaloga. Potreban nam je proces koji je pravedniji za obe strane", navela je Gërvalla-Schwarz.

Na pitanje kako ocjenjuje stavove EU, koja podržava Lajčaka, Gërvalla-Schwarz kaže da stavovi ne mogu da iskrive stvarnost, a to je neuspeh procesa dijaloga bez strategije, bez plana, jednostrano i bez ikakve šanse da se realizuje dogovor koji je dogovoren i u Briselu i u Ohridu.

Pozvala je međunaordnu zajednicu da pomogne da se što prije sprovede sporazum za koji im je, kako kaže, rečeno da je to sporazum koji ide u prilog Kosovu.

"Činjenica da je Srbija promjenila mišljenje o prihvatanju ovog sporazuma ne bi trebalo da dovede do oklevanja naših partnera da još upornije traže njegovu primjenu", kazala je ona.

Navodi i da je dio problema koje imaju sa Lajčakom taj što ne znaju koja je strategija EU jer, kako kaže, to pokazuje Lajčakovo mijenjanje mišljenja o merama koje je Vlada Kosova preduzela za deeskalaciju situacije na sjeveru.

"Zapravo, do sada nikada nismo dobili jasne, precizne zahtjeve šta znači deeskalacija situacije na sjeveru naše zemlje. Ako danas odete u sjeverne opštine, vidjećete da je situacija mirna, uopšte nije napeta, ljudi su otišli sa ulice, institucije nastavljaju sa radom, a mi smo u međuvremenu otvorili put za nove izbore. Sada ostaje Srbiji, ostaje predstavnicima Srba na Kosovu, ostaje da Evropska unija i naši partneri realizuju traženo, odnosno da realizuju peticiju sa 20 odsto potpisa kako bi izbori u te četiri opštine mogu se održati", kazala je Gërvalla-Schwarz.

Dodaje da su institucije Kosova uradile sve što je bilo potrebno.

Kaže da normalizacija podrazumijeva da su obe strane zainteresovane za nju, a da taj interes u Srbiji uopšte ne vide.

Dodala je i da je prihvatanje Ohridskog sporazuma koji obezbjeđuje de fakto, a ne de jure priznanje, najveći kompromis koji je Kosovo napravilo i ukazuje da do sada nije viđena nikakva ocjena tog kompromisa.

Izvor: Kosovo Online/VOA