Prije tri godine, istraživačka emisija „Kallxo Pernime“ uspjela je da intervjuiše jednog od 15 svjedoka optužbe u predmetu poznatom kao Brezovica. U detaljima navedenim u intervjuu spominju se ogromne donacije lokalnim i centralnim funkcionerima i brojne korupcijske šeme, koje su omogućile izgradnju preko 800 hotelskih zgrada u poznatom kraju Brezovice. „Nijedna građevinska dozvola nije mogla da se dobije bez davanja 10.000 eura. Dozvolu plaćamo i do 200-250 hiljada eura. Bili smo gospodari Brezovice, dobili smo šta smo htjeli, uspjeli smo da promjenimo ime rijeke, iz reke u potok. Uništili smo planine i posjekli stotine godina stare hrastove”.

Ovo su samo neki delovi njegovog priznanja koje do danas nije emitovano zbog istrage Tužilaštva, ali od sinoć u emisiji Kallxo Pernime možete pratiti njegovo priznanje.

Emisija je otkrila kako su albanski biznismeni uspjeli da postanu gospodari Brezovice korumpirajući srpske zvaničnike opštine Štrpce i albanske zvaničnike u Vladi Kosova.

Na početku emisije, novinar Kreshnik Gashi je otkrio tok istrage događaja.

Tamo se dokazuje da je dosije „Brezovica“ počeo da se istražuje 2016. godine, ali da je tada istraga bila u zastoju. Dokazi koji se spominju u emisiji pokazuju da je gradnja na Brezovici počela posle 2012. godine kada su neke albanske kompanije počele da grade vile u toj oblasti. Podaci pokazuju da su albanski privrednici uspostavili veze u opštini Štrpce i korupcijom su uspjeli da dobiju građevinske dozvole u ovoj opštini.

Prema dosadašnjim podacima, radi se o preko tri miliona eura mita, za koje se sumnja da je pripao bivšem predsjedniku opštine Branislavu Nikoliću, ali i drugim funkcionerima, među kojima su i ljudi u Vladi Kosova i Ministarstvu životne sredine. Istražuje se period od 2021. godine, u prvom dijelu emisije biće prikazana i akcija Tužilaštva i teška krivična djela na području Brezovice. Tamo su u kući gradonačelnika Nikolića pronađeni snimci iz momenata kada se sumnjalo na korupciju i drugi podaci iz racija. Emisija je počela da se emituje u subotu od 20:10 na RTV Dukađini i na Fejsbuku Kallxo.com.

Izvor: Kallxo/Kossev