To je zabelježila i Venecijanska komisija

Prema ocjenama iz Kosovskog instituta za pravosuđe postoje ozbiljni ustavni problemi u sadržaju zakona koje potpisuje vlada, a Demokratska partija Kosova smatra da je izvršna vlast postala najveći kršilac Ustava. S druge strane, vladajuća stranka kritikuje opoziciju što je mehanizmom Ustavnog suda blokirala reforme koje Vlada preduzima, piše Koha.

Istraživač na Kosovskom institutu za pravosuđe Naim Jakaj kaže da Vlada Kosova ne izrađuje zakone u skladu sa Ustavom i međunarodnim standardima.

“Uzmimo za primjer Zakon o Nezavisnom građanskom nadzornom vijeću ili Zakon o integraciji nezavisnih agencija, po kom je Agencija za besplatnu pravnu pomoć došla pod okrilje Ministarstva pravde. Taj zakon sadrži ustavne nedostatke i nije u skladu sa Ustavom Kosova. Smatramo da Vlada ne izrađuje zakone u skladu sa Ustavom i međunarodnim standardima. To je zabelježeno i u izvještajima Venecijanske komisije”, naveo je on.

Šef poslaničke grupe PDK Abeljard Tahiri kaže da opozicija dobija svaku bitku sa vladom na Ustavnom sudu. On je pomenuo ukidanje Zakona o Tužilačkom savjetu i Zakona o javnim funkcionerima, koji, prema njegovim riječima, dokazuju neznanje i kontinuiranu štetu koju Vlada nanosi Kosovu.

Prema njegovim riječima, čak je i Zakon o porezu na imovinu neustavan.

Na drugoj strani, poslanik Samoopredjeljenja Adnan Rustemi, koji je i predsjedavajući Odbora za zakonodavstvo u parlamentu, kritikuje opozicione stranke što pokušavaju da blokiraju reforme koje je pokrenula vlada kroz mehanizam Ustavnog suda.

“Motiv opozicije je da odugovlači određene reforme Vlade. Slanje Ustavnom sudu zahtjeva dug period razmatranja, na kraju i konačnu presudu o usklađenosti zakona sa Ustavom Kosova. Drugi njihov motiv je potpuno inkriminišući u smislu zaštite njihovih individualnih i grupnih interesa. Kada opozicija na Ustavnom sudu osporava Zakon o Kancelariji za provjeru i oduzimanje neopravdane imovine, ona ne osporava da postoje neslaganja sa sadržajem jer nije iznela nikakvu kritiku sadržaja, već samo osporava ideju Kancelarije. Dakle, cilj joj je da spreči proveru i oduzimanje neopravdane imovine. Pitanje je zašto su protiv toga? Logično je da je to zbog toga što su tokom svoje vladavine određeni zvaničnici, ministri, bivši ministri, poslanici i gradonačelnici postali milioneri time što su bili javni funkcioneri”, naglasio je Rustemi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore