Osnovni prioriteti

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani prisustvovala je sastanku Konsultativnog savjeta za zajednice, na kojem je bilo riječi o izazovima i zabrinutostima zajednica na Kosovu, i tom prilikom istakla da je neophodno obezbjediti jednake mogućnosti za sve građane bez obzira na etničku pripadnost.

Osmani je navela da su osnovni prioriteti na kojima radi zapošljavanje bez obzira na pripadnost, očuvanje i sprovođenje višejezičnog karaktera kosovskog društva, što, kako je rekla, predstavlja njegove jedinstvene duhovne, intelektualne, istorijske i kulturne vrijednosti.

Ona je rekla i da je Savjet mehanizam koji zajednicama daje priliku da budu uključene u zakonodavne inicijative i da, kao rezultat, unaprede svoju poziciju.

"Svakodnevno smo posvećeni da obezbjedimo jednake mogućnosti za zapošljavanje, u cilju ostvarivanja prava svih građana Kosova, bez obzira na pripadnost, kao suštinskog preduslova za održiv ekonomski razvoj i realizaciju potencijala svakog pojedinca", naglasila je Osmani.

Kada je riječ o ostvarivanju prava prilikom raspisivanja konkursa na službenim jezicima na Kosovu, Osmani tvrdi da su oni prioritet i da se uskoro očekuju konkretni rezultati, posebno u Ministarstvu odbrane i Policije Kosova.

Kako je dodala, samo na taj način nevećinske zajednice mogu da ostvare svoj potencijal.

Izvor: Kosovo Online