(Ne)normalizacija odnosa

Zbog drugačijih stavova strana, dijalog Kosova i Srbije nalazi se u ćorsokaku, smatraju analitičari sa Kosova, navodeći da EU u tom procesu mora da bude "neutralnija", kao i da je neophodno da kosovska strana načini prvi korak ka ispunjavanju obaveza iz Ohridskog sporazuma, prenosi Teve 1.

Stručnjak za politička pitanja Agron Hoti naveo je da je Kosovo trebalo da načini prvi korak ka formiranju ZSO.

"Ne vidim budućnost za dijalog, trenutno smo u ćorsokaku koji drži Kosovo u međunarodnoj blokadi. Mi smo, ako je u Ohridskom sporazumu rečeno da se prvo formira ZSO, trebalo da načinimo bar prvi korak, odnosno da krenemo u izradu Nacrta Zajednice", rekao je Hoti.

Ekspert za politička pitanja Taulant Kryeziu rekao je da EU mora da bude "neutralnija" u posredovanju kako bi došlo do napretka u dijalogu.

"Ne može biti uslovljavanja Ohridskog sporazuma u tačkama koje idu u prilog Kosovu, a koje se odnose na de fakto priznanje, i postavlja preduslov za pridruživanje. Dakle, prijedlog premijera Kurtija mi se činio ispravnim, a u ovom slučaju smatram da i posrednik treba da ostane u svojoj neutralnoj ulozi", naveo je Kryeziu.

Očekuje se da će Evropska unija, u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama, narednih dana razgovarati o daljem putu u dijalogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo online/Teve 1