Odbacili tvrdnje Kurtija

Zvaničnici Evropske unije demantovali su da je samo premijer Kosova Albin Kurti na sastanku u četvrtak izneo dokument za pregovaračkim stolom.

Izvori iz Brisela tvrde da je stranama već u junu predstavljen prijedlog za redosljed primjene sporazuma iz Ohrida.

Nakon toga, specijalni evropski predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak je imao "sedam rundi odvojenih razgovora sa stranama o ovom prijedlogu".

„Tvrdnja premijera Kurtija da je njegov prijedlog jedini na stolu jednostavno je netačna“, rekao je evropski zvaničnik, reagujući na izjave premijera Kosova na kraju neuspješnog sastanka u Briselu.

Zvaničnici su novinarima otkrili sadržaj ovog prijedloga, za koji se navodi da je strankama dostavljen u junu.

Ovaj dokument je od 19. jula i njime je predviđeno da će proces implementacije sporazuma o putu ka normalizaciji početi „Otvaranjem pregovaračkog procesa za Statut instrumenata samoupravljanja Srba na Kosovu“.

Istovremeno,  Srbija više ne bi insistirala na korišćenju fusnote ili učešću Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) u regionalnim forumima.

Dalje je predviđeno uspostavljanje srpskih samoupravnih instrumenata, uključujući i ukidanje struktura koje kontroliše Srbija.

Sljedeća tačka je prepoznavanje nacionalnih dokumenata i simbola.

Usljediće usvajanje smjernica za sprovođenje obaveza iz prethodnih sporazuma i formalizovanje statuta Pravoslavne crkve Srbije na Kosovu.

Nakon ovog trenutka predviđeni su aranžmani za razmjenu stalnih misija, nakon čega se Srbija ne bi protivila članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Prema evropskom prijedlogu, na kraju bi počeli pregovori za sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa.

Evropski zvaničnici koji su odbacili tvrdnje premijera Kurtija, nisu odgovorili na pitanje da li je ovaj dokument predstavljen na sastanku u četvrtak, niti da li je upravo ovaj prijedlog Srbija prihvatila, a Kosovo odbacilo, kao i šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je pre neki dan.

Đeraćina Tuhina - RTK/Brisel