Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi ukazao je da je premijer Albin Kurti 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu prihvatio sporazum i aneks implementacije, kojim se odrekao međusobnog priznavanja, a u centar dijaloga stavio ZSO i političku autonomiju Srba te da je sada, kada je shvatio da je pogrešio, odlučio da odstupi.

Krasniqi je na Facebooku naveo da Kurtija niko nije terao da prihvati sporazum i aneks o njegovoj primjeni, ako je bio uvejren da su štetni i ukazao na to da će njegova promjena stava koštati Kosovo.

"Kosovo i građani Kosova ne duguju ništa premijeru Kurtiju – a još manje sankcije koje već trpimo i druge na koje smo upozoreni. Jedno je jasno: Srbija je uvijek bila destruktivna, napadala ne samo državu Kosovo, već i naše saveznike zbog njihove kontinuirane podrške. Ali danas, na našu nesreću, sa ovim premijerom, Kosovo je pod udarom međunarodne kritike, dok je Srbija oslobođena pritiska. To su činjenice, dok su izjave premijera Kurtija samo opravdanja", napisao je Krasniqi.

Kako je dodao, populistički pozivi da se ujedine protiv Zapada i demokratskog svijeta u državi koja teži evroatlantskim integracijama su ludilo svoje vrste.

"Građani i naša država ne treba i ne pomažu ovakav tok konfrontacije sa strateškim saveznicima. Danas je, prije svega, Kosovu potrebna druga Vlada – kredibilna, sposobna i odgovorna, koja vraća zemlju na neophodan tok razvoja i evroatlantskih integracija", poručio je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online