Uslovljavanje

Dokument o uslovljenosti, o kojem je premijer Kosova Albin Kurti govorio nakon sastanka u Briselu, objavljen je u javnosti. On je rekao da je Srbija tu ideju predstavila kao prijedlog za primjenu Osnovnog sporazuma, ali je, prema Kurtiju, to prije uslov iz Srbije, da "prvo Asocijacija, pa ostalo".

Dokument je javno objavio Kurtijev savjetnik Jeton Zulfaj, koji je rekao da je star šest mjeseci i da su ga koristili posrednici da ga "prodaju" kao pokušaj Srbije da se uključi u dijalog, piše Reporteri.net.

„Posrednik je danas iskoristio šestomjesečni dokument da prikrije nedostatak napora Srbije na planu redosljeda posla. Međutim, dokument je veoma koristan da se razumije kako je Vučićeva situacija postala pozicija EU”, rekao je Zulfaj.
  Iako se ne pojavljuje datum, Kurti je danas na konferenciji za novinare rekao da je za kosovsku stranu jasno da ovaj dokument datira šest mjeseci unazad.

Čitav dokument se fokusira na osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, kriterijum koji premijer i dalje ignoriše jer kaže da "ne treba stavljati kola ispred konja".

Prvobitno je zatraženo da Menadžerski tim u martu 2023. godine izradi nacrt statuta za osnivanje Asocijacije, a 90 dana kasnije da se okončaju pregovori o ovom dokumentu.

Nadalje, dokumentom se traži da se do kraja oktobra Asocijacija osnuje u skladu sa zahtjevima sporazuma iz 2013. godine.

A, nakon što se ovaj proces završi, u dokumentu se navodi da će se tek tada Srbija odmah uključiti u primjenu sporazuma kako je predložila Evropska unija.

Međutim, Kurti je rekao da ova odredba nije usaglašena i dodao da je Kosovo jedina strana koja je predstavila jasan plan za implementaciju Osnovnog sporazuma sa redosljedom.

“Žalosno je što samo kada sam konstruktivan i dajem prijedloge, to izaziva neku vrstu nervoze u prostoriji i otežava dijalog. Šteta što je Lajčak prihvatio prijedlog Srbije”, izjavio je Kurti pred medijima poslije sastanka sa Vučićem.

Izvor: Reporteri.net/info-ks.net