Politički analitičar

Politički analitičar Gazmir Raci, komentarišući izjavu američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara da od premijera Kosova nije dobio uvjeravanja o posvećenosti normalizaciji, poručuje da je najvažnije da se u dijalogu koji sledi u Briselu pronađe rješenje, kao i da je Albin Kurti za dijalog jer u njemu učestvuje.

„Ako je premijer Kurti uključen u dijalog, za mene to znači da je za dijalog, nije protiv. A ako je protiv, onda nije potrebno da ide u Brisel. On sutra ide u Brisel i za mene je bitno da on i gospodin Vučić nađu rješenje oko njemačko-francuskog plana i Ohridskog aneksa“, rekao je Raci za Kosovo onlajn.

Komentarišući najavu Escobara o mogućim novim sankcijama Kosovu, Raci ističe da nije vrijeme za to.

„Nije vrijeme za nove sankcije, vrijeme je da obe strane pronađu rješenje za implementaciju sporazuma“, kazao je Raci.

Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova, Raci je istakao da su novi lokalni izbori rješenje, i ukazuje da je to dogovoreno u Bratislavi između specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i šefa pregovaračkog tima Kosova Besnika Bislimija.

„Oko izbora na sjeveru, Kosovo je prihvatilo sporazum koji je bio pripremljen u Bratislavu, koji predviđa da Kosovo pronađe legalno rješenje oko novih izbora. Mi ne možemo da ulazimo u ovakve stvari ako nisu po zakonima ili Ustavu Kosova. To je sada za Kosovo rješeno, zato što je na sastanku između Bislimija i Lajčaka u Bratislavi, dogovoreno da izbori budu održani po zakonu Kosova“, zaključio je Raci.

Izvor: Kosovo Online