Potrebno mnogo vremena

Bivši potpredsjednik Ustavnog suda Kadri Kryeziu smatra da je smena četiri gradonačelnika u sjevernim opštinama putem administrativnih uputstava, odnosno peticije, politički manevar koji neće uspjeti, prenosi RTV 21.

Kryeziu objašnjava da ako se bude išlo na peticiju za smjenu gradonačelnika, pored toga što će se prekršiti zakon, biće potrebno do šest mjeseci da se izbori održe.

„To je vjerovatno politički manevar jer je za to potrebno mnogo vremena i to ne može da se uradi u roku od šest mjeseci i Centralna izborna komisija to dobro zna, i znaju da nije potrebno da izdaju administrativno uputstvo. Čak i na sjeveru četiri gradonačelnika moraju da imaju razlog da odu, jer ta peticija mora da ide lokalnoj skupštini, a ona mora da ima pravni karakter, jer oni nisu prekršili ni zakon, ni propis, ni Ustav Kosova“, rekao je on.

Dodao je da je najlakše da gradonačelnici podnesu ostavke.

„Administrativno uputstvo nije bilo potrebno jer je to regulisano Zakonom o lokalnoj samoupravi, moje mišljenje je i bilo i ostaje da gradonačelnici treba da podnesu ostavke. Ako podnesu ostavke, mogu da nastave rad kao vršioci dužnosti, do izbora novih, a ako Srbi ne izađu na izbore, onda mogu da nastave da rade do redovnih lokalnih izbora. Oni zbog Kosova treba da podnesu ostavke, zbog deblokade situacije, ovim administrativnim uputstvom situacija je blokirana“, rekao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo online/RTV21