To se videlo na meču

Politički analitičar sa Kosova Nexhmedin Spahiu prokomentarisao je utakmicu Švicarske i Kosovo, koja je završen neriješenim rezultatom, 2:2, nakon što je Kosovo u nadoknadi postiglo gol, a za šta Švicarci krive Granita Xhaku, njihovog napadača porijeklom sa Kosova, rekavši da su Xhaka i Gjerdan Shaqiri navikli da "ne daju gol protiv Kosova".

"Sutra, na primjer, Kosovo igra fudbal protiv Albanije, a igrači kažu da protiv Albanije ne možete da postignete gol. Baš kao i Xhaka i Shaqiri, koji su se školovali da Kosovu ne daju golove. Jer inače vjerujem da smo imali dosta golova, uz normalnu igru kako oni igraju. Da li ste vidjeli koliko su bili motivisani kada su igrali protiv Srbije? Uz švicarski nacionalizam, dodao sam i naš nacionalizam, dvostruku motivaciju, vidjeli ste šta je rezultat. Protiv Kosova su bili bledi, uništili su igru Švicarske, nisu htjeli da igraju protiv Kosova, vidjeli su to kao neku izdaju koju čine domovini svojih roditelja, a zapravo su izdali tim koji ih je podigao i uložio u njih", rekao je Spahiu.

Navodi da su Kosovo i Albanija dvije nacije koje nisu dovoljno hranjene nacionalizmom.

"To je loše. Naravno, to ne prati nacionalizam kakav ima Srbija, jer je pretjeran i ide do krajnosti. Ali, mi smo daleko od normalnog, daleko od normalnog nacionalizma koji služi za dobrobit društva", rekao je Spahiu za KTV.

Kaže da se Kosovo može pohvaliti uspjesima Rite Ore, Dua Lipe, Gjerdana Shaqirija i Granita Xhake, "iako oni nisu proizvod Kosova".

"Hvalimo se samo da su oni naša krv. Uspjesi Rite Ore, Dua Lipe, Xhake i Shaqirija su uspjesi društava koja su ih stvorila. Mogu se pohvaliti. Mi se samo hvalimo njihovom genijalnošću, a ne razlikujemo njihov uspjeh od uspjeha Majlinde Kelmendi, koja je naš proizvod. Ili Ere Istrefi", rekao je Spahiu.

Analitičar Agim Sopi kaže da postoje tri kategorije nacionalizma, dok su Albanci dio etničkog nacionalizma, koji je, prema njegovim riječima, nastao kao rezultat potrebe za opstankom.

Sopi je rekao da je nacionalizam validan u mjeri u kojoj služi cilju, ako se to prevaziđe, prema njemu, nastaju ratovi.

"Prije svega, pojava nacionalizma je za nas kao potreba za stvaranjem kolektivnog identiteta. Nedostatak kolektivnog identiteta je geneza stvaranja nacionalizma. Rođen je kao derivat protiv dinastija. Postoje tri kategorije nacionalizma, a etničkom pripadamo mi Albanci", kazao je.

Sportski sociolog Albert Meqini rekao je da to što imaju dvije reprezentacije u sportu ne treba posmatrati kao nedostatak za Albance.

Dodaje da se kroz sport može postići svojevrsni "sentiment nacionalnog patriotizma reprezentacije, ali ne i tipičan nacionalizam".

On je, međutim, rekao da će na Balkanu biti potrebno još dvije-tri decenije da se shvati da "sport ima veze sa dimenzijom nacionalnog ili nacionalnog patriotizma, ali ne i sa nacionalizmom".

Meqini je rekao i da se nacionalizam manifestuje u raznim sportovima, a posebno u fudbalu, koji je jedan od glavnih sportova na globalnom nivou.

Akademik Bard Rugova je rekao da nacionalizam na prvi pogled nema ništa loše, jer ima puno dobrih elemenata sa kojima se društvo organizuje i društvo funkcioniše.

Ali, kaže da postoji još jedan dio, koji služi kao simbolička vrijednost i služeći kao takav se pretvara u potpuno negativne elemente, uključujući i nasilje.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore