Američki stručnjak

Američki stručnjak za Zapadni Balkan Alon Ben Meir kaže da premijer Kosova Albin Kurti treba da shvati da se normalizacija odnosa između Kosova i Srbije neće desiti prije izbora u SAD, bez obzira šta Srbiji u ovom trenutku nude SAD i EU, piše Gazeta express.

Ben Meir je na ovaj način odgovorio Kurtiju koji je rekao da Kosovo i Srbija treba da normalizuju odnose, prije nego što saveznici počnu da se bave izborima u SAD i EU.

"Kada je izjavio da postoji osjećaj hitnosti za implementaciju sporazuma i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije prije američkih predsjedničkih izbora 2024. godine, čini mi se da sugeriše da je ova hitnost izazvana jer SAD i EU, takođe, žele da odvoje Srbiju od uticaja Rusije. Da, to je možda krajnji cilj SAD i EU, ali Kurti mora da shvati da se normalizacija odnosa između Kosova i Srbije neće dogoditi prije američkih izbora, ma šta SAD i EU ponudili Srbiji u ovom trenutku “, rekao je Ben Meir.

Prema njegovim riječima, Kurti može da pomogne proces normalizacije najpre formiranjem Zajednice srpskih opština i smanjenjem tenzija sa Srbijom.

Ben Meir je primjetio i da je u jednom od posljednjih intervjua Kurti izgleda ublažio svoj stav o potrebi novih izbora u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, kao i implementaciji Zajednice srpskih opština.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express