Administrativno uputstvo za smjenu gradonačelnika u opštinama na sjeveru Kosova je protivustavno i teži da odugovlači procese, ocjenjuje izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj, dok direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi ističe da se politički problemi ne mogu rješavati podzakonskim aktima, prenosi Ekonomija onlajn.

Administrativno uputstvo, koje je objavljeno ove nedjelje, predviđa prvo pokretanje peticije za razriješenje gradonačelnika.

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj rekao je da administrativno uputstvo za izbore na sjeveru nije u skladu sa zakonom.

"Ovo administrativno uputstvo, nažalost, u suprotnosti je sa Ustavom Kosova, nije moguće da se mandat gradonačelnika definiše ili reguliše administrativnim uputstvom“, rekao je Miftaraj.

Prema njegovim riječima, ovaj zakon treba da bude napravljen sa jasnim kriterijumima, da bi Centralna izborna komisija sprovela u praksi.

„Znamo da imamo zakon za samu lokalnu samoupravu, ali da bi procedure, kriterijumi i uslovi za smjenu gradonačelnika kroz građanske inicijative, smatramo da bi to moralo biti urađeno barem po zakonu, trebalo bi da postoji jasni kriterijumi, procedura, da bi onda Centralna izborna komisija nekako imala mogućnost da to sprovede u praksi”, objašnjava Miftaraj.

Dodaje da Vlada ulaže napore da koči ovaj proces, prije nego što ponudi rješenje.

"Kroz administrativna uputstva, nastojanje Vlade je više da produži ovaj proces nego da ponudi izbore, koje bi onda podržao međunarodni partner“, naveo je Miftaraj.

Svoj stav protiv Administrativnog uputstva izneo je i direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi.

„Zakon o lokalnoj samoupravi, odnosno član 72. ovog zakona, veoma je jasan u vezi sa pokretanjem postupka za razriješenje predsjednika opštine. Administrativnim uputstvom nije bilo predviđeno ništa više u pogledu značaja procedura nego što to zakon o lokalnoj samoupravi određuje. Za svako pokretanje postupka za razriješenje gradonačelnika mora da se obezbjedi alibi zašto taj gradonačelnik treba da bude razriješen. Ne možete pokrenuti građansku inicijativu bez alibija zašto želite da smjenite gradonačelnika, da li je učinio nešto društveno štetno ili šta je uradio da bi se pokrenuo postupak smjene”, rekao je Ibrahimi.

Ibrahimi je rekao da Kosovo ima Zakon o lokalnoj samoupravi, dodajući da se politička situacije na sjeveru ne može riješiti podzakonskim aktima.

„Postoje tri stvari. Prvo mora postojati razlog zašto želite da pokrenete smjenu gradonačelnika, drugo, ko bi potpisao peticije kojoj je potrebno 20 odsto biračkog tijela. Treći korak je taj da ne možete podzakonskim aktom riješiti politički problem. Bez političkog dogovora između strana uključenih u problem kroz koji Kosovo prolazi već nekoliko godina, mislim da ne može biti rješenja. Politički problemi se ne mogu rješavati podzakonskim aktima. Takođe je veoma važno da se javnosti izjasni da ako neko peticijom krene u proceduru razriješenja gradonačelnika, to će potrajati, ne može za kratko vrijeme. Minimum je predviđen za jedan mjesec samo za prikupljanje potpisa, a zatim prosleđivanje CIK-u, ovo može potrajati mjesecima“, rekao je Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online