DIPLOMATSKA BORBA

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je Grčka, od ukupno pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, najbliža da to uradi, prenosi Ekonomija onlajn.

U intervjuu za poljski medij "TVP World" Kurti je naglasio da Kosovo radi na svom diplomatskom planu da postigne priznanje od strane pet zemalja koje EU koje ga još uvijek nisu priznale.

"Grčka je prva na listi zemalja koje su pristupile priznavanju nezavisnosti Kosova", naglasio je Kurti.

On je podsjetio da je Kosovo podnelo zahtjev za prijem u Evropsku uniju u decembru prošle godine, uprkos činjenici da ga pet zemalja EU ne priznaje.

Kurti je naveo da želja Kosova da postane dio Evropske unije nije podstaknuta samo ličnim interesima, već i željom da ono doprinese Evropskoj uniji.

„Mi to činimo za našu zemlju ispunjavajući vrednosti, standarde i principe, ali istovremeno vrijeme, potrebna nam je pomoć Evropske unije. Naša inkluzivnost u EU ne služi samo našem interesu, jer želimo i da damo svoj doprinos", izjavio je Kurti.

Takođe je rekao da bi Kosovo, s obzirom na niske operativne troškove u smislu zakupa prostora i radne snage, moglo biti idealna destinacija za strane investitore.

Španija, Kipar, Slovačka, Rumunija i Grčka pet su od ukupno 27 zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online