Poznavalac političkih prilika

Poznavalac političkih prilika Sadri Ramabaja ocjenjuje da je sporazum koji su Kosovo i Srbija postigli 2013. godine štetan, i da to jasno pokazuje izjava generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga sa jučerašnje konferencije nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, prenosi Teve 1.

Ramabaja kaže da Kosovo treba da ima redovnu komunikaciju sa strateškim partnerima, kako bi se, navodi, sprečio štetan scenario.

„Zato posjeta Osmani ima veliku težinu. Neke od informacija koje su proistekle sa konferencije za novinare jasno pokazuju koliko je štetan bio sporazum iz 2013. godine, koji onemogućava djelovanje Kosovskih bezbjednosnih snaga na cijeloj teritoriji Kosova, kao uslov, odnosno kao glavni zahtjev Beograda za potpisivanje tog sporazuma“, izjavio je Ramabaja.

Komentarišući izjavu Stoltenberga, koji je rekao da od Kosova očekuju konsultacije za svaku akciju KBS i Policije Kosova na sjeveru, Ramabaja je naglasio da se to ipak odnosi samo na KBS.

„U svakom slučaju, koordinacija sa spoljnim faktorom, posebno sa tamošnjim trupama Kfora je neophodna, ali tumačenje ionako štetnog sporazuma iz 2013. godine, kojim se proširuje domet kontrole djelovanja policije, je neustavno i ne bi trebalo da bude tako shvaćeno. Ne vjerujem da je Stoltenberg govorio u tom svijetlu. Naprotiv, zna se, radi se o Kosovskim bezbjednosnim snagama“, dodao je Ramabaja.

Izvor: Kosovo online/Teve1