Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Hisen Gecaj izjavio je da političke odluke vlade na različite načine mogu da štete i Kosovskim bezbjednosnim snagama, poput izlaska iz vježbe "Defender Europe 23", ali i mogućeg embarga na kupovinu oružja, municije, transportne opreme.

"Svaka šteta koja je učinjena KBS-u je učinjena i Kosovu. Mogu se desiti razna embarga na kupovinu neophodnog naoružanja i municije za KBS, nabavka transportne opreme, bilo oklopne ili ne, kao i druge sankcije koje mogu biti veoma štetne. Štetno je i po obrazovanje kadeta KBS, koji se školuju u nekoliko akademija širom svijeta", rekao je Gecaj za Teve 1.

Prema njegovim riječima, sankcije bi uticale na operativne kapacitete i povećanje osoblja.

"To bi bile neke veoma teške sankcije za KBS, koje bi direktno uticale na njihove operativne kapacitete, ali i na unapređenje kadrova, uopšte, na profesionalnu obuku pripadnika BSK", rekao je on.

Osim toga što je odlazak iz vježbe "Defender Europe 23" izazvao posljedice po KBS, tokom te obuke, kaže, trebalo je prvi put testirati poligon u Babaju, koji KBS nije imao, provjeriti njegovu praktičnost, kako bi mogao da bude sertifikovan i da dostigne standard poligona kakav ima NATO.

Izvor: Kosovo online/Teve 1